Yunus Emre’nin mezarının Karaman’da olduğunu söyleyen ve buna inanan kim varsa sözüm onlaradır. Yunus Emre’nin en çok bilinen şiirinin birinde “Gel Gör” yakarması vardır. Şiirin bir dörtlüğü şöyledir:
“Mecnun oluban yürürüm
Ol yâri düşte görürüm
Uyanıp melûl olurum
Gel gör beni aşk neyledi.”
Bazı kelimeler, bazı kitaplara özgüdür. “OKU” buyruğu Kuran-ı Kerim’dedir. Rabbimizin talimatıdır. “DİNLE” diye başlayan kitap, Hz. Mevlana’nın Mesnevi’sidir.
“GÖR” diyen, “GEL GÖR BENİ” diye niyaz eden ozan ise bu toprakların Koca Türkmen’i Yunus Emre’dir.
Türk şiirinin büyük ustalarından Ahmet Arif’in “Anadolu” adlı uzun şiirinin bir bölümünü okuyalım.
“Ne İskender takmışım
Ne şah, ne sultan
Göçüp gitmişler gölgesiz
Selam etmişim dostuma
Ve dayatmışım
Görüyor musun?”
Bir şiir de Nazım Hikmet’ten:
”Delikanlım!
İyi bak yıldızlara,
onları belki bir daha göremezsin.
Belki bir daha
yıldızların ışığında
kollarını ufuklar gibi açıp geremezsin.”
Kullanılmayan Organ Körlenir
Temel beş duyu organımız vardır. Bunlardan biri gözlerimizdir. Gözümüz çifttir ve en korunaklı organımızdır. Bunun böyle olmasının bir hikmeti vardır. Göz, kulak, burun, dil ve deri gibi değil; onlardan farklıdır. Kulak istemediğin sesleri işitir, dil sevmediğin tadı alır, deri soğuğa, sıcağa tepki verir, burun her kokuyu ayırt eder. Ama göz, bakmadığı şeyi görmez. Gözün kullanımı ve işlevselliği insana bırakılmıştır. Her canlı için geçerli biyolojik kural vardır: Kullanılmayan organ körelir.
Gözümüzü kullanmazsak bir süre sonra baktığımızı göremez oluruz. Beynimizi kullanmazsak anlayışımız kıt olur. Bakmak reflekstir ama görmek, insanın bilinçli eylemidir.
Amacım, felsefi bir konuyu ele almak değildir. Bu kadar uzun ve ayrıntılı giriş yapmamın nedeni, Karaman’da iki büyük olayın gözlerden kaçmasıdır.
Aktekke Millet Bahçesi
İstanbul için üçüncü köprü neyi ifade ediyorsa, Karaman için Millet Bahçesi odur. Millet Bahçesi Karaman’da bugüne kadar kent merkezine yapılacak en büyük proje olacaktır.
İşte, Karaman’ın en büyük projesine 1 Mart 2021 Pazartesi günü start verildi. Aktekke Millet Bahçesi’nin ilk etabı için iş makineleri, eski hastane binasının bulunduğu alanda hafriyat temizleme ve zemini hazırlama çalışmalarına başladı.
Birinci Etapta Neler Yapılacak
karamandan.com’dan başka internet haberciliği adı altında faaliyette bulunan siteler ve yerel medyanın görmediği bu dev projenin ilk etabında neler yapılacak, bir göz atalım.
1- Projenin sahibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır. Yapımı ve finansmanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na aiittir.
2- Karaman Belediyesi ile Aktekke Millet Bahçesi’nin herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Karaman Belediyesi, bu alanda sahip olduğu arsaları bazı kazanımlar elde ederek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen yıl bir protokolle devretmiştir.
3- Millet Bahçesi’nin 1. etap ihale süreci 2020 yılı Aralık ayında tamamlandı.
4- Birinci Etap 43 bin 700 metrekare üzerine inşa edilecek.
5- Millet Kıraathanesi yapılacak. Kıraathane 660 metrekare büyüklükte olacak.
6- Otopark yapılacak. Araç kapasitesi: 127
7- Yeşil örtü olarak 857 adet ağaç, 28 bin adet çalı, 24 bin 855 metrekare çim kullanılacak.
8- Çocuk oyun alanı için ayrılan bölüm 973 metrekare olacak.
9- 115 metrekarelik kuru havuz yapılacak.
10- 265 metrekare alanda fitnes merkezi yer alacak.
11- 21 Adet kameriye konulacak. (Kamelya değil. Kamelya çaygillerden bir bitki türüdür)
12- 91 adet bank yerleştirilecek.
13- Bisiklete en uygun şehir olan Karaman nihayet bisiklet yoluyla tanışacak. Birinci etapta 627 metrelik bisiklet yolu ve koşu parkuru yapılacak.
(Maliyet ve ihaleye ilişkin rakamları özellikle vermedim. Akçalı işleri ve ihale rakamlarını prensip olarak yazılarımda kullanmıyorum.)
Hızlı Tren Karaman’da
Türkiye’deki yüksek hızlı trenlerin ilk seferlerinde, davetli sıfatıyla bulundum. Osmanlı’nın ve Türkiye’nin tren serüveni ile ilgili çok sayıda yayın okudum. Tren konusunda yazı yazabilecek kadar birikimim olduğunu düşünüyorum. Karaman’ın Yüksek Hızlı Tren öyküsünü de ilk kaleme alan kişi ben oldum. Bu konuya ilişkin çok sayıda makale yazdım ve bu yazılarım en çok okunan makaleler oldu. Ak Parti’nin Karaman’daki yöneticileri, bu yazılarıma büyük tepki gösterdiler. Hak etmediğim sözler sarf ettiler. Yazılarım karamandan.com’daki makalelerim arasında yer almaktadır.
Ve Nihayet!
Karaman’da yılan hikayesine dönen yüksek hızlı trende artık sona gelindi. Hızlı tren, deneme seferleriyle nihayet Karaman Garı’na “merhaba” dedi.
Yüksek Hızlı Tren 21. yüzyılın ulaşım ağında Türkiye’nin en işlevsel ve en önemli yatırımı olacaktır. Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinin yıllar önce hizmete sunduğu trenler, artık Türkiye’de de ulaşımın en büyük kozu olacak.
Aktekke Millet Bahçesi ve Konya-Karaman Yüksek Hızlı Treni, iki büyük yatırım. Karaman’ın en büyük kazanımları olan bu iki olayı göremeyen sadece medya olmadı. Ak Parti il ve ilçe yöneticileri de sessizliğe büründü. Diğer partilerin il temsilcileri de öyle. Her şeye laf bulan siyaset ağzından, iki büyük yatırım için nedendir bilmiyorum, bir çift söz çıkmadı.
Ne acı; ne övgü var, ne eleştiri var. Bir şehir bu kadar sessizliğe nasıl tahammül eder? Siyasilerin hesaplarına aklım ermez ama gazetecilik adı altında faaliyet gösterenlere sitemim var:
“Entübe misiniz? Serumla mı yaşıyorsunuz? Yoksa ölmeye mi yattınız?” Yapacağınız her haber, çekeceğiniz her fotoğraf veya görüntü, yazacağınız her makale, Karaman tarihine bırakacağınız miras olacaktır. Hızlı treni şehir içi dolmuşu, Millet Bahçesi’ni ise hobi bahçesi mi sandınız?
Bir Vagon Yunus Emre’ye Bir Vagon Mehmet Bey’e Ayrılsın
Hızlı tren inşallah bir süre sonra hizmete girecek. Yunus Emre ve Türkçe Yılı münasebetiyle, trenin bir vagonu Yunus Emre, bir Vagonu Karamanoğlu Mehmet Bey için dizayn edilebilir. Vagonlara Yunus Emre’nin şiirlerinden dizeler ve Yunus Emre’yi tanıtan broşürler konulabilir. Mehmet Bey için ayrılacak vagona da Türkçe fermanı ve Türkçe ile ilgili özlü sözler yazılabilir. Bu öneri, projeye dönüştürülürse, Karaman’ın üç değerli milletvekilinin el ele vererek, sonuç alacaklarına inanıyorum. Ayrıca gar ve çevresinde Yunus Emre ve Türkçe Yılı etkinlikleri kapsamında Karaman Belediyesi tarafından görsel donatılar konularak, düzenlemeler yapması yerinde olur.
Not: Hızlı Tren Haberleri ve fotoğrafları bir kaynaktan servis edilmiş ve yayınlarda bunlar kullanılmıştır. Kendi emekleriyle haber yazıp fotoğraf ve görüntü çeken muhabirleri tenzih ederim. Karaman’da bir genç gazetecinin deneme sürüşlerinden birine katılması ve deneyimlerini okuyucularla paylaşması ne güzel olur. Karaman’ın tarihine bol fotoğraflı bir not düşülür. Bakalım, ilk adımı kim atacak?
Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.