“Baykuş Boğazında 3C” kitabımı 2018 yılında Tekirdağ’da bitirdim. 2020 yılında baskıdan çıktı.
Kitabın editörlüğünü ve ön sözünü mahalle arkadaşım, gönül dostum sevgili Ahmet TEK yaptı ve yazdı. Şimdiye kadar gördüğüm BAYKUŞ OBJELİ koleksiyonu fanatiği bir arkadaşımdır. Evinin iki odası ve çalışma kütüphanesi BAYKUŞ modelleri ile doludur. Hayal ettiğiniz her obje kendisinde vardır. Çorabından mendiline kravatına hatta külotuna kadar. Gerisini siz düşünün.
Bu kitapta geçen olayların tamamı gerçek hayatta yaşanmış olayların bir kurgusudur.
Emekliliğin rahatlığını güya yaşamaya hazırlanırken, kendimi Türkiye’de ilk defa uygulanan sosyal bir projenin içinde buldum. Bu proje “Sosyal Rizki Azalatma Projesi”. Kısaca SRAP denildi. Uygulama alanı Türkiye genelindeki açık ceza infaz kurumları iş atölyeleri idi.
Projenin ilk pilot bölgesi Ankara Kalecik Açık Ceza İnfaz Kurumu idi. Kitaba konu olan “3C” baş harfleri C ile başlayan üç erkek şahsiyeti anlatmaktadır.
Bu görevim sırasında malum pek çok insanla karşılaşıyordum. Çoğunlunun ellerinde yüzlerinde boyunlarında bacaklarında rengarenk dövmeler vardı.
Antalya E tipi Ceza İnfaz Kurumunda görev yaptığım yıllarda gördüğüm dövme çeşitleri ve renkleri beni çok düşündürmüştü.
Mesai sonrası dövme konusunda yazılmış kitapları okumaya ve araştırmaya başladım. Bu konuda kültürüm arttı. Artık dövmelere bakınca anlam çıkartabiliyor, bu resimleri okuyabiliyordum. Ceza Evi psikologlarından bu konuda ders aldım.
Meğersem neler neler anlatıyormuş bu dövmeler. Konuşmaya gerek kalmadan karşısındakine mesaj veriyor.
Artık bende dövme okuma uzmanı olmuştum. Bunun bana eğitim verdiğim sürece çok faydasını gördüm.
Hayatta yeni bir şey öğrenmek kadar güzel ne olabilir ki.
Cahiliye Arapları arasında yaygın bir âdetti. Bilhassa Arap kadınları dövme hususunda çok ileri gitmişler vücutlarının birçok kısımlarını nakışlarla doldurmuşlardı. Hatta bazıları vücutlarına tapındıkları put şekillerini kazımışlardı.
Eski Trakyalılarda dövme asalet nişanesi. Eski Yunanlılarda da ahlâksızlık damgası sayılırdı.
Hıristiyanlarda da vücutlarına dövme usulüyle haç resmi kazıtanlar vardı. Kudüs'e hacca giden Hıristiyanlar kol ve ellerine dövme yaptırırlardı.
Osmanlılarda yeniçeriler arasında dövme çok yaygındı. (Tecrid-i Sarih Terr. 351 381).
Dövme domuz yahut balık ödü is karası susam yağı gibi ilaçlarla yapılır.
İşlem sırasında kişi büyük bir ızdırap duyar. Büyük boyda dikiş iğneleri yan yana dizilerek bir deste halinde bağlanır. Beğenilen resim ve şekil çizilir sonra bu iğne destesi o şekil üzerine bastırılarak zımbalanır. Bu cılk yaranın üstüne renk verici madde sürülüp bezle sarılır.
Renk maddesi yukarıda saydıklarımızın dışında normal boya veya kara barut olabilir. Genellikle barut ve çin mürekkebi kullanılır.
Dövme iğnelerinin acısı bittikten sonra yaranın acısı başlar. İğnelenen yer şişer iltihap yapar tıpkı normal bir yara gibi işler ve kabuklanır.
Bir de cilt altına yabancı bir cisim gömerek yapılan dövme vardır ki buna en fazla Eskimolar'da Çukçiler'de Gurdenlandlılar'da ve İtalya'nın bazı bölgelerinde rastlanır.
Veşm; hem eziyet hem de Allah'ın yarattığı güzel sureti değiştirip bozmak olduğu için çirkin bir harekettir.
İnsanları bu kötü işe teşvik eden şeytandır.
Cenâb-ı Hak (cc) bu durumu şöyle özetliyor:
"Şeytan dedi ki: Elbette senin kullarından belli birtakımı alıp onları saptıracağım. Onlara kuruntu kurduracağım develerin kulaklarını yarmalarını emredeceğim Allah'ın yarattığını değiştirmelerini emredeceğim. " (Nisâ 4/119)
Dövme Çeşitleri:
Akrep Dövmesi, Aslan Dövmesi, At Dövmesi, Ayı Dövmesi, Balina Dövmesi, Baykuş Dövmesi (Meşhur ötüşü ve gece yaşayışıyla baykuş hem gençler hem de yaşlılar arasında popülerdir. Baykuş görüşün, bilgeliğin ve anlayışın simgesidir.)
Doğan Dövmesi, Dragon Dövmesi, (Genelde dragon, uzun ömür, bilgelik, sonsuzluk ve dünyalar arasında dolaşabilmeyi simgeler. Dragonun iyileştirici güçleri vardır.) Geyik Dövmesi, Jaguarlar ve Panterler, Kaplan Dövmesi, Kaplumbağa Dövmesi, Kartal Dövmesi, Kedi Dövmesi, Kelebek Dövmesi, Kertenkele Dövmesi, Köpek Dövmesi, Kurbağa Dövmesi, Kurt Dövmesi, Kuzgun Dövmesi, Papağan Dövmesi, Puma Dövmesi, Somon (koi) Dövmesi, Tilki Dövmesi, Gül Dövmesi, Hibiscus Dövmesi, Nergis Dövmesi, Nilüfer (lotus) Dövmesi, Papatya Dövmesi, Zambak Dövmesi,
En Popüler Dövmeler
Kurukafa Dövmeleri, Uzak Doğu Dövme Figürleri, Yıldız Dövmeleri, Deniz Temalı Dövmeler, Kartal, Kalp, Kama - Hançer – Bıçak
Özellikle Yeniden Doğuş Dövmesi / Bir Bakıma Tövbe Simgesi
Tavuskuşu
Gösterişli ve renkli kuyruğu ile erkek tavus kuşu özellikle doğu kültüründe çok etkilidir ve birçok dövme motifinde yer alır.
Bir İslam efsanesine göre cennetin kapısında da tavus kuşu sembolü vardır. Tüylerinde göz biçimindeki desenler nedeniyle Avrupa’da halen şeytanın gözü olarak yorumlanıp birçok evden uzak tutulmaktadırlar. 18.yy da terziliğin sembolü olarak kullanılmıştır.
Hareketsiz bakış geçici bir hevestir. Bakışsız hareket ise kâbustur.
(Antik Japon Deyişi)
Şerafettin GÜÇ
Not: Bu konuda yazılmış eserler olduğu gibi kısmen internet ortamında da alıntı yaptım.
Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.