Karaman’a Ankara’dan Müjdeli Haber

KMÜ’nün Hocası, Türkçenin Başkentinden TDK Bilim Kurulu Asil Üyeliğine Seçildi

“Türkçenin başkenti Karaman” sözünü her duyduğumda üzülür, bir de söyleyenin yazılarına ve ağzına yakışmadığını görünce sinirlenirdim. Bu slogan ne hikmetse, sosyal ortamlarda içeriksiz sözleri güzel zannederek kopyalayan ve çok önemli bir görevi yerine getirmiş gibi gerinen tiplerin ağzında sakıza dönmüştü. Bu tipler, “Bir lâfa bakarım lâf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye” paylaşımda bulunan ve bu sözün Hz. Mevlâna'ya ait olduğunu yazacak kadar ileri gidebiliyordu.

“Türkçenin başkenti Karaman” sözünü her duyduğumda bir de aklıma, Ziya Paşa’nın “"Ayinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde." (İnsanın aynası işidir, lâfa bakılmaz; bir kişinin aklının seviyesi, yaptığı işte görünür.) dizesi gelirdi. Türkçe yazım kuralından habersiz, yazdığı her cümlede tashih gereken kişilerin, Karaman’ı Türkçenin başkenti olarak takdim etmelerine tahammül edemezdim. Hem kekeme hem geveze misali…

Şimdi bu sözü göğsünü gere gere söyleyebilecek bir hemşehrimiz var. Şimdi o sözü temsil etmek üzere bu yetkin isim Ankara’ya çağrıldı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Türk Dil Kurumu (TDK) Bilim Kurulu Asil Üyeliğine seçildi.

Bu önemli görev Karaman merkezi için bir ilktir. İlkokulu Gazi Mustafa Kemal’de Ortaokulu Anafartalar’da bitirmiş olan İdris Nebi Uysal Hoca, bizlerin gurur duyacağı bir görevde Karaman’ı temsil edecek. KMÜ Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Türk Dil Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Osman Mert’in imzasıyla, 1932’de Atatürk’ün talimatıyla kuurlan Türk Dil Kurumu Bilim Kuruluna seçildi.

TDK’nın duyurusunda şu ifadelere yer verildi:
“Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri hakkında 664 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 13. Maddesi ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Asil, Şeref ve Haberleşme Yönetmenliğinin 6. Maddesine istinaden 13.11.2023 tarihli ve 867/05 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile Üniversiteniz Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Nebi Uysal Türk Dil Kurumu (TDK) Bilim Kurulu Asil Üyeliğine seçilmiştir.”

Bu habere öyle sevindim, öyle sevindim ki! Nasıl sevinmem; İdris Nebi Hoca, Türkçe hassasiyetiyle tanıdığım ve Türkçe üzerine uyarı yazılarıyla bu işe gönül veren bir dost. Karaman’da bir gazetede “Dersimiz Türkçe” başlığıyla bir süredir çok kıymetli değerlendirmelerde bulunuyor. İlgiyle takip ettiğim yazılarının çok kıymetli olduğunu belirtmek isterim.

İdris Nebi Uysal Hocamızın bu göreve layık görülmesi KMÜ adına da önemli bir kazanımdır. “Karaman’ın bu işten kazancı ne olacaktır?” diyerek, bu görevin ciddiyetini ve sorumluluğunu fark edemeyen, küçümsemeye yeltenenler bile olabilir. Bunlara kulak asmayın. Karaman için en önemli kazanım, Türkçenin başkenti’nden bir temsilcinin TDK Bilim Kurulu Asil Üyeliğine seçilmesidir. Onursal ve işlevsel bir görevlendirmedir.

Yaklaşık 30 bilim insanının yer aldığı Bilim Kurulu yılın belirli dönemlerinde düzenli olarak toplanıyor. Kurul üyeleri ayrıca Bilim ve Uygulama Kolları (Dil Bilimi ve Dil Bilgisi Kolu, Sözlük Kolu gibi), Komisyonlar ve Yazı Kurullarında görev alıyor. Türk Dil Kurumunun yıllık çalışma programının ve çalışma takviminin Başkanlık makamına sunulması da Kurul’un asli görevleri arasında bulunuyor.
Kurul’un görev dağılımı 26 Kasım Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde yapılacak toplantıyla belli olacak.

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal Kimdir:

1978 yılında Karaman’da doğdu. İlk (Gazi Mustafa Kemal) ve ortaokulu (Anafartalar) Karaman’da, liseyi Konya’da bitirdi. 2000 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.
Bir süre İstanbul ve Denizli’de Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmenlik yaptı. 2009 yılı Kasım’ından itibaren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde çalışmaya başladı. 2015 yılında doçent, 2020’de profesör oldu. Bu üniversitede dekan yardımcılığı, enstitü müdürlüğü ve dekanlık görevlerinde bulundu. Hâlen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bununla birlikte TÜBİTAK, MEVKA, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı gibi kurumlarda kurul üyesi, panelist ve danışman olarak görev almaktadır.
 


Uysal’ın uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri, ulusal ve uluslararası yayınevlerince yayımlanmış kitap ve kitap bölümleri bulunmaktadır.

Ayrıca çeşitli edebiyat, sanat ve şehir dergilerinde yayımlanmış makaleleri vardır. Karaman İli Ağızları ve Anadolu Ağızları Arasındaki Yeri, Yunus Emre Divanı Karaman Nüshası, Ahmet Mithat Efendi Üss-i İnkılap, Ahmet Mithat Efendi Zübdetü’l-Hakâyık, Yunus Emre Divanı’ndan Seçmeler, XX. Yüzyıl Başlarında Çağatay Türkçesiyle Yazılmış Bir Tıp Metni Tabibçılık, Türk Şiirinde Yunus Emre, adında telif, aktarma ve seçki niteliğinde eserleri; Türkçe, Eski Anadolu Türkçesi, Yunus Emre, sözlük bilimi, şehir ve dil konularında yayımlanmış makaleleri vardır. Bu çalışmalar; Türk Dili, Hece, Edebiyat Ortamı, Dil ve Edebiyat, Karabatak, Mahalle Mektebi, İmaret, Yenişafak, Yenişafak Kitap, karamangundem.com, insaniyet.net, maarifinsesi.com gibi gazete, dergi ve sitelerde yayımlanmıştır.

Lisans Düzeyinde Verdiği Dersler: Türkiye Türkçesi, Türkiye Türkçesi Ağızları, Eski Anadolu Türkçesi, Karahanlı-Harezm Türkçesi.
Lisansüstü Düzeyde Verdiği Dersler: Türk Dilinin Kaynakları, Osmanlı Türkçesi Metin İncelemeleri, Sözlük Bilimi.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Tek - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.

03

Ziya Ayhan - Ahmet Bey yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Türkçe konusuna göstermiş olduğunuz hassasiyet için özellikle teşekkür ederim. Sizden işyeri isimlerinin Türkçe olması için de bir yazı bekliyorum. Şöyle ki; 1. ve 2. İstasyon caddelerine çıkın nerdeyse Türkçenin Başkenti dediğimiz şehrimizde Türkçe mekan ismi yok. İsmini yabancı bir isim olarak belirleyen bir berbere senin buraya kaç tane turist, İngiliz geldi de bu ismi koydun demiştim. Neden şehrimizde birçok ecnebi isimli mekanlar varken Mehmet Bey, Alaeddin Bey gibi mekan isimleri yok. Belediye encümeni Türkçe ismi olan mekanlara pozitif ayrımcılık yapamaz mı? Türkçemizi kurtarmak için yeni Mehmet Beylere ihtiyaç var.

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 22 Kasım 09:16
02

Bir Okur - Sevgili yazar;

Yazılarınızda Türkçe'yi kullanımınız ve konulara dair geniş perspektifteki bakışınızı takdire şayan buluyor ve yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum, fakat her yüksek mevkiye gelen veya yaptırım gücü yüksek kişi ve kurumlardaki görevlileri övmek üzere yazdığınız yazıları samimi bulmuyorum, eğer bir kişi bir kurum veya kuruluşta görevli ise, ülkeye katma değer üretecek çalışmalar yapmak onun görevi ve bir kişiyi görevini yaptığı için övmek laf-ı güzâftan başka birşey değil, bir okurunuz olarak size naçizane tavsiyem eğer bir kurumda bir aksaklık varsa gündeme getirmeniz yerinde olur fakat, okuyucuda bir kişinin reklam çalışması gibi algılanan yazıları bir kenara bırakarak kültür - sanat hakkındaki düşünceleriniz okuyucu kitlenizde daha büyük karşılık bulacaktır diye tahmin ediyorum. İyi çalışmalar.

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 21 Kasım 17:22
01

YENİLİKÇİ - KONYADA SELÇUK ÜNİVERSİTESİNDE ŞAKİR HOCAM VARDI BAYAN ÖĞRENCİLER ONA ŞEKER ŞAKİR LAKABI TAKMIŞLAR HAKİKATENDE DEDİKLERİ KADAR VARDI HOCAMIN ÇOK ŞEKER ÇOK NAİF ÇOK BİLGİLİ BİRİ İDİ TÜRKÇEYİ ONUN KADAR DÜZGÜN GÜZEL KULLANAN VE DERSİNİ DE ANLATAN BAŞKA BİRİNİ GÖRMEDİM KİTAPTA BASTIRMIŞ 5 6 ÜNİVERSİTEDE DERS KİTABI OLARAK KABUL EDİLMİŞ BİZDE ONUN HAZIRLADIĞI KİTAPTA DERSİMİZİ İŞLEMİŞTİK BİRDE YAVUZ BÜLENT BAKİ BEYDEN BAHSETMİŞTİ O DAHA DA İYİYMİŞ ÖĞRENCİLERE DOĞRU TÜRKÇEYİ ÖĞRETMEK VE KONUŞTURMAK İÇİN İKİ GÜZİDE İNSANIN KESİNLİKLE O KURULDA MUHAKKAK OLMASI GEREKİR BURADAN SİZLERİN ARACILIĞI İLE DUYURMAK İSTERİM

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Kasım 16:20

Herdem Dans ve Sanat Akademisi Eğitmenler Arıyor

Herdem Dans ve Sanat Akademisi Eğitmenler Arıyor Dans, Tiyatro ve Drama Eğitmenleri Alınacak. MEB Onaylı Sertifika veya 2. kademe antrenör sertifikas...

PERSONEL ALINACAK

Bifa Bisküvi Fabrikası bünyesinde çalıştırılmak üzere elektrik ustası, atölye ustası, tesisat ustası, hat operatörleri, paketleme operatörleri ve bay...

BİFA BİSKÜVİ

KONYA GİDİŞ YOLUNA SIFIR KARAMANA 6 KM SATILIK SULAK TARLA

KONYA GİDİŞ YOLUNA SIFIR KARAMANA 6 KM 4321 METREKARE SULAK TOPRAĞI TERTEMİZ ÇOK VERİMLİ MÜSTAKİL TAPULU YATIRIMLIK SATILIK TARLA. 4,550, 000

TAHİR KONUKSEVEN

Karaman'ın Gözde Yerinde Fırsat: Satılık Bademlik Arazi

Morcalı Köyü'nde 20.000 m2 Bademlik Arazi Satılıktır. Karaman'ın gözde köylerinden Morcalı'da muhteşem bir fırsat sizi bekliyor. 20.000...

Karaman Merkeze Yakın Satılık Hobi Bahçesi

Karaman'ın merkeze 8 kilometre mesafede bulunan 326 metrekare, çevresi çevrili ve yol su sıkıntısı olmayan hobi bahçesi, toplamda 652 m2'lik iki adet...

+90 541 221 88 80

Karaman'da satılık dağ, orman ve akarsu manzaralı ev ve hobi bahçesi

Karaman Çukurbağ'da 1380 rakımda, muhteşem dağ, orman ve akarsu manzarasına sahip olan, içinde evi de olan hobi bahçesi fırsatını kaçırmayın! Ayrıca...

0532 466 86 11 SABİT GÖKTAŞ

Teknoland Makine Kaynak operatörü/ Kaynakçı aranıyor

Kaynak operatörü/ Kaynakçı aranıyor Argon (TIG) kaynağında deneyimli Paslanmaz kaynağında bilgi ve yetkinliğe sahip Tercihen teknik resim okuyabi...


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karaman'ı en çok hangi alanlarda yetersiz görüyorsunuz?
Tüm anketler