Devlet iktisatta planlama yapmalı

dunyada hizmet sektoruyle kalkinan ulke yok.

dunyada hizmet sektoruyle kalkinan ulke yok.erbakan agir sanayi derken dogru soyluyordu.alman ekolü. ..yurtdisi finansman alinabilir.ama alinan para uretime yoneltilmeli.devletin ozel sektoru teşviki ulkemizde devlet eliyle yandaslarin zengin edilmesinden baska birsey degil...

ithal ikameci uretime gecilmeli derhal.vergiler adaletli olmali..bu nicin onemli?.ic talebin saglikli ve istikrarli olmasi lazim.satin alma gücü olmayan çalışanlar borclanmak zorunda birakilmamali hayatlarini idame icin...bir baska konu: ozellestirmeler...ornek veriyorum..yem sanayi, sek sut ve et ve balik kurumuyla devlet hayvancilik piyasasinin yuzde 5 ini elinde tutuyordu.nisbi bir istikrar vardi piyasalarda...devletin onceden  acikladigi taban fiyatlar ureticiler icin bir garanti iken piyasanin da asgari fiyatini olusturuyordu...

simdi bu kurumlar zarar ettikleri gerekcesiyle kapatildi.10 yilda sonuc:onca tesvike ragmen eti ve hatta samani ithal eden ulke olduk...simdi:birisi hesaplamali...bu ithalatin,  sektorde oyun disi kalmak zorunda olan kucuk ureticinin issizliginin yahut sehirlerde vasifsiz isciye donusmesinin ve tesviklerin toplumsal maliyeti nedir? Bu kurumlarin gorev zararinin 100 katidir belki..baska ornek..devlet kagit fabrikalarini ozellestirdi..alan kisiler kagit ithalatcilariydi...aldiklari fabrikalari kapattilar.birkac yil icinde fiyatlar 5 e katlandi...noldu? Devlet gorev zararindan kurtuldu..peki ya yurtdisina odenen dovizden edilen zarar?..

ayni sey gubre de de oldu...yahu boyle ozellestirme olmaz...sag cenahin kizdigi kemal derviş taahhutlerinin tamamini yerine getirdi ak parti...sonuc ortada...ben lisedeyken turkiye tarimda kendine yeter ulkeydi turkiye...sorarsaniz tohumculukta ilaclamada gubrelemede sulamada cok yol katettik.masaldir efendiler...tarim ithalatcisiyiz artik.baska mesele...daha temel..devletin varolus gerekçesi  vatandas acisindan temelde 4 sebeb dayanir..egitim.guvenlik.adalet ve saglik...bunlar da asama asama ozellesiyor.bana selcukluda aldiginiz kaliteli hizmeti anlatmayiniz lutfen...bunun toplumsal maliyeti cok yüksek.

Devlet zannediyor ki para vatandasin cikinca ben kar ediyorum..yanlis kardesim..ic piyasayi ayakta tutan hanehalklarinin toplam harcanabilor geliridir.sen bu gelir kaleminde mesken egitim saglik ulasim gibi kalemlerin agirligini artiyorsun.ve butcenin gelirler bölümünü dolayli vergilere dayandirmak suretiyle ekonomiyi kansiz birakiyorsun...özet  olarak...cozum minvalinde cok sey soylenebilir.ama mevcut uygulamalar devenin egriliginden farksiz...turkiyenin kalkinma konusundan anladigi uretmeden tuketmenin sahte refahi...bakiniz..dovizin tirmanmasinin ic dusmanla dis dusmanla ilgisi yok...neden yok?  Son bir yilda ulkeden doviz cikisi yasanmadi.sadece yenisi gelmiyor..ozellestirilecek dise dokunur birseyimiz kalmadi.borcun milli gelire orani yukseldi..toplam borcun bilesenleri icinde kisa vadeli borclarin miktari artti..iktisat bilimi bu durumda faizlerin yukselmesini sart koşar. ..ama faiz haram...o zaman elalemin tasarruf ettigi parayi tl degerli iken ulkeye getirip hovardalik yapmayacaktin kardesim...nedir hovardalik?

Almanlar turkiye kadar nufusuyla turkiyenin milli gelirinin 4 kati kadar ihracat yaparken 60 m2 evde yasiyor.ama bizim icin 150 m2 ev küçük. ..caydirici yasalar koysana bu konuda..milli tasarruf olur işte. ..insaat sektoru toplam istihdamin yuzde 7 si iken milli gelirin dortte birinden buyuk...insaat nedir? Uretim mi? Son tecritte tuketimdir.cunku bir defa uretildikten sonra katma deger yaratmazlar...son söz. .ekonomi duvara tosladi...simdi ekonomik basari hikayemiz masali out turke turk propagandasi anlaminda ic dusman dış düşman  argumani in...ama biz buna yabanci degiliz ki...250 yillik hikayemizdir.temel sorun şu...ithal edilen urunler ortada...teknoloji enerji sanayi aramallari vs..biz tum bunlari disaridan satin aliken bunlari mutemadiyen satin alabilmek icin gavurlara ne satacagiz..bu sorunun cevabi var mi mevcut duzende..yok...o zaman yanagimizdan makas almak isterler...kizip gucenmece olmamali buna...soylenecek cok sey var bu konuda...birincisi şudur ki tayyip bey etrafindaki yalamardan kurtulmali...

padisahim cok yasa tavriyla olmaz...birilerinin muhalefet yapmasina...muhalif tavriyla kendisine akil verilmesine ihtiyaci var...aslinda turkiye su anda cok avantajli..kalkinma konusunda tarih boyunca diktatoryal karakterli donemler cogulcu donemlere gore cok daha basarilidir...bunu da kullanamiyoruz...yarin bu ruzgar diner...aicisini 80 milyon yaşar. Demireli 8 eceviti 6 defa secen bu milletin sonradan erdogana da kufrettigine sahit oluruz...halkta vefa duygusu olmaz...halk çocuk. .ogrenci..kisladaki asker gibidir..kisa vadeli menfaatinden otesini gormez..tabiati boyledir.bu millet abdulhamite de sahip cikmadi.aylarca kutlama yapildi devrildiginde...oyle düşünün. Acı  surupla tedavi edilmeliyiz derhal..altin kural:ya uretecegiz, ya ham yapilacagiz.

23 May 2018 - 00:13 - Dünya

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.137.288 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi