Hane ile ilgili konularda genellikle birlikte kararlar alıyordu
Türk aile yapısı incelendiğinde ve aileyi ilgilendiren konuların araştırılmasında %94,7 oranında tatil ile ilgili, %94,2 oranında ev dışında yemek yeme, eğlence gibi etkinliklere ve %93,3’lük bir kısmı ise akraba ilişkileri konusunda kararların birlikte alındığı görülmüştür.
Hanedeki işlerden genellikle sorumlu olan kişiler, 2021
Birlikte en çok akşam yemeğinde bir araya geliniyordu
Hane halkının hafta içi ve hafta sonu yemek öğünlerinde en fazla akşam yemeğinde bir araya geldikleri görüldü. Hafta sonları akşam yemeğinde birlikte olanların oranı %81,9 iken hafta içi ise bu oran %77,1 oluyor.
Diğer taraftan en fazla birlikte yenilen diğer öğün ise sabah kahvaltıları olmuştur.
Türk aile yapısında evlilik
Türklerin aile yapısı incelendiğinde %16,5 oranla 18-19 yaş arası, %36,9 oranla 20-24 arası yaş aralığında, %23,5'inin 25-29 yaş aralığında evlendiği görülmüştür.
Evlenme yaşı cinsiyete göre incelendiğinde ise kadınların erkeklerden daha erken yaşta evlendikleri görülmüş ve oranlar incelendiğinde: Evliliğini 18 yaşından önce yapan erkeklerin oranı %4,4 iken kadınların oranı %24,2 oldu. İlk evliliğini 18-19 yaş aralığında yapan erkeklerin oranı %8,9 iken kadınların oranı %23,0 oldu. İlk evliliğini 20-24 yaş aralığında yapan erkeklerin oranı %39,6 iken kadınların oranı %34,6 oldu.
Ayrıca kadınların evlenmesi için uygun görülen evlenme yaşı ise 25-29 yaş arası olarak belirtilmiştir.
Cinsiyete göre ilk evlenme yaşı, 2021
Erkek ve kadın için uygun görülen ilk evlenme yaşı, 2021
Görücü usulü evliliklerin oranı %56,8 oldu
Türk aile yapısında evlilikte eşlerin seçiminin nasıl yaptığı incelendiğinde evliliklerin %46,1'i görücü usulü ve kendi rızasıyla, %34,9'u kendi kararı ve ailesinin rızasıyla, %10,7'si görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla, %5,3'ü kaçma/kaçırılma ve %2,7'si kendi kararı ve ailesinin rızası dışında gerçekleştiği görülmüştür.
Cinsiyete göre evlilik kararı, 2021
Sözleşmeli evlilik yapanların oranı %1,4
Gelecek 3 yıl içerisinde evlenmeyi düşünmeyen veya bu konuda kararsız kalan boşanmış, eşi vefat etmiş, ya da hiç evlenmemiş 15 yaş üzerindeki bireylerin oranı %80,1 olurken bu bireylerin %29,5’i eğitim hayatına öncelik verdiği için, %11,9'u maddi kazancı yeterli olmadığı için ve %10,2'si evlenmek için doğru kişiyi bulamadığını belirterek evlenmeyi düşünmediğini belirtti. Buna bakılarak da evelenmeyi düşünmeyenlerin cinsiyete oranları incelendi. Bunlardan en önemli neden ise her iki cinsiyette de eğitim hayatına öncelik vermek oldu. Bu oran, erkekler için %29,8, kadınlar için %29,3 oldu.
Cinsiyete göre evlenmeyi düşünmeme nedenleri, 2021
Harcamalar yüzünden eşler arasında sorunlar yaşandı
Bireylerin eşi ile ilgili neden sorun yaşadıkları incelendiğinde bireylerin %5,6'sı harcamalar, %5,5'i ailece birlikte vakit geçirmeme, %4,9'u gelirinin yeterli olmaması, %3,7'si ev ile ilgili sorumluluklar ve %3,6'sı sigara alışkanlığı ile ilgili konularda sıklıkla veya her zaman sorun yaşadı.
Sorumsuz ve ilgisizlik en çok boşanma nedeni
Bireylerin boşanma nedenlerinin incelendiğinde boşanma nedeninin en çok ilgisizlikten ve sorumsuz davranmaktan olduğu ortaya çıktı. Bunların oranı ise şöyle: %32,2 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma ilk sırada yer aldı. Bu boşanma nedenini %14,1 ile aldatma, %9,8 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama ve %8,1 ile dayak/kötü muamele izledi.
Cinsiyete göre boşanma nedenleri, 2021
Eğitimini zorla bırakmak zorunda olanların oranı ise %10,6
Eğitime devam etmek istemesine rağmen (üniversite dahil) eğitimini yarıda bırakan bireylerin oranı %11,6 oldu. Erkeklerde bu oranın %12,7, kadınlarda ise %10,6 olduğu görüldü.
Üstteki oranların cinsiyete göre incelendiğinde ise erkeklerin %61,8'i ve kadınların %36,4'ü ekonomik sıkıntılar yüzünden eğitimi yarım kaldı. Erkeklerin %20,3'ü eğitimde başarısızlık, kadınların ise %28,8'i ailenin izin vermemesi yüzünden eğitim yarıda bırakıldı.
Cinsiyete göre bireylerin eğitimini yarıda bırakma nedenleri, 2021
Kadınların sosyal hayatta yeri olduğu savunuldu
Kadınların da çalışması ve onlarında birey algıları incelendiğinde, sosyal hayatlarına katkı sağlamak için değerli düşünüldü ve bu oran: %82,6 iken kadının asli görevinin çocuk bakımı ve ev işleri olduğunu düşünenlerin oranı ise %35,8 oldu.
Kadının çalışması ile ilgili algılar, 2021
Yaşlanınca anne ve babaya bakılması gerektiğini düşünenlerin oranı %83,1'i
Aile yapıları incelendiğinde, bireylerin %83,1'i çocukların anne ve babasına yaşlılıklarında bakması gerektiğini düşündü. Çocuğun anne ve babanın itibarını artırdığını düşünen bireylerin oranı %80,4, çocuğun bir işi olduğunda anne ve babasına maddi katkı sağlaması gerektiğini düşünen bireylerin oranı %66,9 ve neslin (soyun) devamının sadece erkek çocuk ile sağlandığını düşünen bireylerin oranı ise %28,8 oldu.
Bireyler yaşlandıklarında evde bakım hizmeti alarak yaşamak istiyor
Bireyler yaşlandıktan ve kendilerine bakamayacak duruma geldiklerinde evde bakım hizmeti ile yaşamını devam ettirmek istediklerini söyledi. Bunlar incelendiğinde, bireylerin %30,7'si evde bakım hizmeti almayı, %27,5'i çocuklarının yanında kalmayı, %15,0'i ise huzurevi/bakımevine gitmeyi istediğini belirtti.
Bireylerin kendine bakamayacak kadar yaşlandığındaki yaşam tercihi oranı, 2021
Çocuklar, yaşlıları haftada birden fazla ziyaret etti
Aynı evde yaşamını sürdümeyen bireylerin 60 yaş ve üzerindeki bireylerin çocukları tarafından ziyaret edilme sıklığı haftada birkaç kez ziyaret edilme oranı %56,7 iken hiçbir zaman ziyaret edilmeme oranı %1,4 oldu.
Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.