KARAMAN II
ARAŞTIRMALARI...
Coğrafya
Dil ve Edebiyat
Gastronomi
Güzel Sanatlar ve İletişim
İlahiyat – Felsefe – Sosyoloji
İktisat - İşletme
Kamu Yönetimi– Siyaset Bilimi – Uluslararası İlişkiler
EDİTÖRLER
Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL
Dr. Öğr. Üyesi Erol YÜKSEL
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali KAPAR
Editör Yardımcıları
Arş. Gör. Emre KOÇ
Arş. Gör. İsmail AKKAŞ
4 ■ KARAMAN ARAŞTIRMALARI - II
Hakem Kurulu
Prof. Dr. Ahmet AY
Prof. Dr. Ali TEMİZEL
Prof. Dr. Ayla EFE
Prof. Dr. Bayram DALKILIÇ Prof. Dr. Birol MERCAN
Prof. Dr. Bünyamin AYHAN
Prof. Dr. Gülay MİRZAOĞLU
Prof. Dr. Hacı KURT
Prof. Dr. Mehmet AKGÜL
Prof. Dr. Orhan YAVUZ
Prof. Dr. Osman ÇEVİK Prof. Dr. Selçuk PEKER
Doç. Dr. Ahmet Burhan ÇAKICI
Doç. Dr. Bekir DİREKÇİ
Doç. Dr. Bülent DARICI
Doç. Dr. Erkan AKGÖZ
Doç. Dr. Hilmi Rafet YÜNCÜ
Doç. Dr. İbrahim KUNT
Doç. Dr. İdris Nebi UYSAL
Doç. Dr. Mehmet YASTI Doç. Dr. Murat BAY
Doç. Dr. Mustafa DİĞLER
Doç. Dr. Rabia ÖZPEYNİRCİ Doç. Dr. Sefa USTA
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hakan YILMAZ
Dr. Öğr. Üyesi Ali BAYER
Dr. Öğr. Üyesi Aziz AYVA
Dr. Öğr. Üyesi Onur AYKAÇ
Dr. Öğr. Üyesi Sibel ÖNÇEL
Dr. Öğr. Üyesi Vesile ALBAYRAK SAK
Dr. Öğr. Üyesi Ziyaeddin KIRBOĞA
Öğr. Gör. Dr. Ahmet AYTAÇ
Öğr. Gör. Dr. Osman GÜLDEMİR Dr. Hüseyin AKSOY
TAKDİM
Sosyal ve beşerî tarihi Prehistorik Çağlara kadar uzanan Karaman, ilk çağlardan Karamanoğulları Beyliğine başkentlik yaptığı dönemden günümüze kadar önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin maddi manevi kültür izlerini taşıyan bir destinasyon noktası olmuştur. Gerek kültürel geçmişi gerekse doğal özellikleriyle ülkemizin istisnaî yerleşim yerlerinden birisi olan Karaman, adeta bir şehir müzesi niteliğini taşımaktadır.
İlimizin taşıdığı bu kültürel zenginlik, gelecek nesillere aktarılmadığı takdirde tarihin tozlu sayfalarında kaybolup gidecektir. Bu nedenle elinizdeki bu çalışma tarihî değerlerini göz ardı etmeyen ve yeniliğe açık olan Karaman’ın zenginliklerinin kalıcılığının sağlanması açısından önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Bizler de geçmişte olduğu gibi şimdi de şehirleri güçlü kılan etkenlerin başında o şehrin sosyal ve kültürel birikimi olduğuna inanan bir valilik anlayışı ile çalışmaktayız. Arkeoloji, sanat tarihi, tarih, coğrafya, dil ve edebiyat, eğitim, gastronomi, turizm, güzel sanatlar, iktisat, işletme, ilahiyat, kamu yönetimi, siyaset bilimi, turizm, iletişim gibi alanların tanıtımı ile ülkemizde özel bir yere sahip ilimizin birikimine katkı sunmayı hedefleyen “Karaman Araştırmaları” isimli bu eserler, ilerde yapılacak yeni bilimsel çalışmalara ışık tutacaktır.
Karaman Araştırmaları kitabının oluşmasında önemli yer tutan, “Sosyal ve Beşerî Bilimler” temalı Karaman Sempozyumunda; bölgenin potansiyeli ve ihtiyaçları üzerine pek çok konu ele alınmıştır. Bölge tarihinden coğrafyasına, ekonomik faaliyetlerden turizme kadar geniş bir yelpazede 150’yi aşkın bildiri ve bunlardan doğan makaleler, Karaman için faydalı bir bilimsel toplantının en güzel meyvelerini oluşturmuştur.
Valiliğimiz işbirliği ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından düzenlenen bu sempozyumun ilimiz tarihi ve kültürel mirası ile Karaman ekonomisine büyük katkı sağladığı, Karaman’ın her alanda yürüttüğü çalışmalara yeni bir ivme kazandırdığı çok açıktır. İlimizin tanıtımında, tarihî ve kültürel birikiminin ortaya çıkarılmasında ve bu güzide eserin hazırlanmasında büyük emeği geçen başta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörüne, Karaman Belediyesine, editörlere, editör yardımcılarına ve makaleleriyle bu çalışmaya katkıda bulunan değerli araştırmacılara ve bilim insanlarına özellikle teşekkürlerimi sunarım.
Fahri MERAL
Vali
SUNUŞ
Karaman ili ve yakın çevresi, yüzyıllar boyunca pek çok farklı medeniyetin durağı olmuş ve bu medeniyetlerin hususiyetlerini bünyesine katarak bugüne kadar varlığını sürdürmüştür. Verimli bir ovada bulunması, İç Anadolu’yu Akdeniz coğrafyasına bağlayan yol güzergâhında, Toroslar üzerinden en kolay geçişi sağlaması Karaman’ı eski devrilerden itibaren önemli bir yerleşim merkezi hâline getirmiştir. Nitekim şehrin tarihi üzerine yapılan araştırma ve kazılar neticesinde Karaman’ın, M.Ö. 6.000 yıllarına kadar inen bir yerleşim tarihine sahip olduğu tespit edilmiştir. Karaman ve çevresiyle özdeşleşen Karamanoğulları Beyliği’nin merkezi olma özelliğini kazanan Larende, giderek gelişmiş ve zamanla önemli bir kültür ve bilim merkezi olmuştur. XVI. Yüzyılın ortalarından itibaren başlayan Osmanlı ve Karamanoğlu Beyliği rekabetinin bir sonucu olarak Fatih Sultan Mehmed döneminde Osmanlıların Karaman bölgesine harekâtları yoğunlaşmış ve II. Bayezid devrinde şehrin Osmanlı toprağı olma süreci tamamlanmıştır.
Kısaca üzerinde durulduğu üzere, Karaman ili ve çevresi tarihte büyük olaylara şahit olmuştur. Şehir bu süreçte yaşamış olduğu tüm olumsuzluklara rağmen varlığını sürdürerek geleceğe emin adımlarla ilerlemiştir. Bu güzide şehrin geçmişi kadar büyük bir geleceğe sahip olması için çalışmak hepimizin üzerinde birer vazife olarak belirmektedir. Nitekim bizler, bir bütün halinde birleşerek bölgemize ve ülkemize hizmet için varız. İlimizin bütün değerleri, kurum ve kuruluşları ile Karaman’ın, bölgemizin ve ülkemizin gelişimi için canla başla çalışmaya özen göstermeliyiz.
Üniversitemiz önderliğinde 20-22 Haziran 2019 tarihlerinde Karaman Sempozyumu “Sosyal ve Beşerî Bilimler” adıyla bilimsel bir faaliyet gerçekleştirilmiştir. Bu faaliyetlerin nihayetinde “Karaman Araştırmaları
I-II” adıyla bir eser hazırlanmış ve bu önemli eser üniversitemiz tarafından bilim dünyasına kazandırılmıştır. Söz konusu eserde, Karaman’la alakalı olmak üzere Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Dil ve Edebiyat, Gastronomi, Güzel Sanatlar ve İletişim, İlahiyat, Felsefe, Sosyoloji, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler gibi farklı disiplinlerden, alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar tarafından hazırlanmış pek çok çalışma yer almaktadır.
Bu vesileyle desteklerini esirgemeyen Karaman Valimiz Sayın Fahri Meral’e, Karaman Milletvekillerimize ve Karaman Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Aynı zamanda “Karaman Araştırmaları III” isimli bu esere çalışmaları ile katkı sağlayan bütün yazarlara, kitabın editörlüğünü üstlenen üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erol Yüksel, Karamanoğulları Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Kapar’a ayrıca teşekkür ediyorum.
“Karaman Araştırmaları I-II” isimli bu kıymetli eserin ilim camiasına hayırlı uğurlu olması dileğiyle...
Prof. Dr. Mehmet AKGÜL
Rektör
ÖN SÖZ
İnsanın içerisinde yaşadığı şehri ve çevresini merak etmesi sadece günümüze ait bir olgu değildir. Geçmişten bu yana insanlar yaşamış oldukları veya seyahat ettikleri şehirleri tanıma ve buraya ait kültürün bir unsuru olmaya gayret göstermişlerdir. Bu gayret neticesinde ortaya çıkan şehir tarihleri modern araştırmalarla farklı bir hüviyet kazanmıştır. Şehir araştırmalarının geçmişte yapılan örneklerine bakıldığında daha çok siyasî, coğrafî, askerî ve biyografik unsurlara ağırlık verilmişken, modern çalışmalarla birlikte şehirlerin tüm yönleri daha ayrıntılı bir şekilde ele alınmaya başlanmıştır.
Şehirlerin tarihi, milletlerin tarihleri ile orantılı olarak gelişir. Bilindiği gibi şehirlerin tarihleri yazılır iken milletlerin tarihinin de önemli bir parçası yazılmış olur. Coğrafyanın, dolayısıyla şehrin insan üzerinde her ne kadar etkisi varsa da, şehri oluşturan, düzenleyen ve kültürünü harmanlayan ana dinamik insandır. Bu çalışmalar sonucunda hem geçmiş şehir yapısı incelenir hem de güncel ve gelecek şehir planlamalarında buna göre hareket edilir.
Şehre ait araştırmalar konusunda Dünya’da bazı ülkelerde ciddi çalışmalar yapılmış ve bu konuda somut ilerlemeler kaydedilmişken, Türkiye’de ise şehir araştırmaları henüz yeterli düzeye ulaştırılamamıştır. Bununla birlikte Dünya’da ve ülkemizde şehir çalışmalarının önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmakta, buna bağlı olarak da birçok yeni çalışma yapılmaktadır. Şüphesiz bu çalışmalar şehir ve bölgelerin tarihî, coğrafî, demografik, fizikî ve iktisadî yönlerinin ortaya çıkarılmasında büyük önem arz etmektedir.
Karaman kentinin ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber günümüzde yapılan arkeolojik kazılar neticesinde, önemli bir yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair bilgiler elimizde mevcuttur. Karaman’ın tarihini Paleolitik ve Neolitik dönemlere kadar götürmek mümkündür. Eskiçağlardan itibaren sürekli bir yerleşim yeri olma hüviyetini koruyan Karaman; Hitit, Frig, Lidya, Pers, Helen, Roma ve nihayet Bizans hâkimiyetleri dönemini yaşadıktan sonra, XIII. yüzyılın ilk yarısından itibaren yoğun bir şekilde Türkmen göçüne ve yerleşimine sahne olmuştur. Bölgeye yerleşen Türk boyları, ileride Anadolu Türklüğünün umudu haline gelecek olan Karamanoğulları Beyliği’ni teşkil ettirmiştir. Karaman Şehri bu devletin tarihinde önemli bir yer etmiş ve bundan sonraki dönemlerde önemini artırarak devam ettirmiştir.
Karamanoğulları-Osmanlı mücadelesi uzun soluklu olmuş ve bu mücadeleyi Osmanlı Devleti kazanmıştır. Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle birlikte eski önemini yitirmiş olsa da Karaman, önemli bir yerleşim yeri olma özelliğini hep korumuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan idari düzenlemeler neticesinde Karaman ilk başlarda ilçe statüsünde Konya iline bağlanmış, 1989 yılında ise şehre il statüsü verilmiştir. Karaman ili ile ilgili bugüne kadar farklı alanlarda çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Söz konusu çalışmalar Karaman ile ilgili araştırmalara önemli oranda katkılar sağlamıştır.
Elinizdeki bu çalışma ise, farklı disiplinlerden alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar tarafından geniş katılımlı ve uzun bir hazırlık döneminden sonra ortaya çıkarılmış en kapsamlı eser olma özelliğini taşımaktadır. Yukarıda ifade edildiği gibi bu çalışma Karaman ile ilgili bilgi sahibi, araştırmacı, sahasında uzman akademisyen ve yazarlarımız tarafından uzun süren gayretler neticesinde hazırlandı. Karaman Araştırmaları I ve Karaman Araştırmaları II başlığı altında hazırladığımız bu eserler, iki ayrı kitaptan ve toplamda 120 makaleden oluşmaktadır. Birinci kitap; Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Tarih alanlarında üç ana bölümden oluşmakta, kitapta Arkeoloji alanından 4 Sanat Tarihi alanından 8 ve Tarihin tüm dönemlerinden 37 olmak üzere, toplam 49 makale bulunmaktadır. İkinci kitapta ise Coğrafya, Dil ve Edebiyat, Gastronomi, Güzel Sanatlar, İletişim, İlahiyat, Felsefe, Sosyoloji, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanları altında toplam 71 makale yer almaktadır.
Karaman Araştırmaları I-II isimli bu eserler hazırlanırken öncelikle Karaman Sempozyumu “Sosyal ve Beşerî Bilimler” başlıklı bir sempozyum tertip edilmiş ve bu sempozyumda çeşitli disiplinlerden çok sayıda araştırmacı tarafından bildiriler sunulmuştur. Sempozyumda sunulan bildiriler, yazarları tarafından geliştirilerek tam metin haline getirilmiş ve editör kuruluna teslim edilmiştir. Editör kontrolünden geçirilen çalışmalar, alanla ilgili üç ayrı hakeme gönderilmek suretiyle raporlanmıştır. Bu süreçte olumlu hakem raporu alamayan metinler kabul edilmemiş, düzeltme önerileri alanlar ise yazarlara gönderilmek suretiyle metinle-
■ KARAMAN ARAŞTIRMALARI -
II
rin hakem raporları doğrultusunda düzeltilmeleri sağlanmıştır. Bütün bu aşamaların sonunda tamamlanmış olan çalışmalar editörler tarafından alanlarına göre tasnif edilerek iki ayrı kitap halinde yayına hazırlanmıştır.
Eserlerin yayına hazırlanması aşamasında yazarlardan gönderilen makalelerin içeriklerine müdahale edilmemiş, çalışmalar sadece kitap formatına göre biçimsel düzenlemelere tabi tutulmuştur. Ayrıca farklı disiplinlerde kullanılan atıf sistemleri, yine o disiplin açısından kullanış faydası düşünülerek yazarın göndermiş olduğu yazım metodu, grafik, fotoğraf ve görseller korunmuş, içerik düzenine göre aynen bırakılmıştır.
Eserde yer alan çalışmaların sıralanması ise alfabetik olarak hem alanları hem de yazarların soyadı esas alınarak dizilmiştir. Sempozyum ve kitap hazırlama fikrinin ortaya çıktığı ilk günden itibaren onaylarını ve desteklerini esirgemeyen, çalışmaları başından sonuna kadar bizzat takip eden Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Akgül başta olmak üzere, üniversitemizin tüm akademik ve idarî personeline teşekkür ederiz. Ayrıca gerek sempozyum gerekse kitap hazırlama sürecinde maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen ve çalışmamıza yazıları ile katkıda bulunan bilim insanlarına ne kadar teşekkür etsek azdır. Karaman Araştırmaları I ve Karaman Araştırmaları II isimli bu eserlerin ülkemizin ilim yolunda ilerleyişine katkıda bulunması temennisi ile...
Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL
Dr. Öğr. Üyesi Erol YÜKSEL
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali KAPAR
İÇİNDEKİLER
TAKDİM ......................................................................................................................................................................................... 5
SUNUŞ ........................................................................................................................................................................................... 6
ÖN SÖZ .......................................................................................................................................................................................... 7
COĞRAFYA
Konya Kapalı Havzasında Akarsu Akımlarının Hidrolojik Kuraklık Analizi
Türkan BAYER ALTIN ............................................................................................................................................................................... 13
Karaman İlinin İdari Coğrafya Analizi (Analysis of the Administrative Geography in Karaman Province)
Tahsin TAPUR - Caner ALADAĞ - Yasin DURAN .................................................................................................................................... 25
DİL ve EDEBİYAT Selimnâmelerde Karaman
Vesile ALBAYRAK SAK .............................................................................................................................................................................. 39
Karamanlı A.N. Yeniel ve H. Kayapınar’ın
Âhir Zamân Hadîsleri
Eserinin Tercümesindeki Arapça ve Türkçe Benzetmeler
Emad Abdelbaky ALY
-
Serkut Mustafa DABBAGH ................................................................................................................................ 51
Fatih Devrinde Yazılmış Karaman Eyaleti Vakıf Defterine Göre Karaman’da Lakaplar ve Unvanlar
Meryem ARSLAN ..................................................................................................................................................................................... 59
Bamsı Beyrek Hikâyesinin Karaman Varyantı: “Bengiboz İle Bey Böğürek”
Onur AYKAÇ - Hüseyin AKSOY ................................................................................................................................................................. 69
Karamanlı Şair Bekir Sıtkı Erdoğan ve Eserlerinin Yanmetinsellik Açısından İncelenmesi
Raşit ÇOLAK ............................................................................................................................................................................................. 81
Mânilere Toplumsal Eleştiri Bağlamlı Bir Yaklaşım: Karaman Örneği
Sezai DEMİRTAŞ ....................................................................................................................................................................................... 85
Karamanlı Aynî Dîvânı
’nda Atasözleri ve Deyimler
Kamil Ali GIYNAŞ
-
Yusuf ATASEVEN ........................................................................................................................................................ 93
Karaman Mevlevihanesi ve Ahmed Remzi Dede’nin Bir Günlük Karaman Seyahatnâmesi
Zeynep KOYUNCU .................................................................................................................................................................................. 117
Karaman Âşıklık Geleneği İçinde Ozan Güldiken
Gülten KÜÇÜKBASMACI ........................................................................................................................................................................ 129
Karaman’da Bulunan Eski Mimari Yapıların Kitabe ve Süslemelerinde Kullanılan Arapça Yazılar Üzerine Bir İnceleme
Orhan OĞUZ - Emin CENGİZ ................................................................................................................................................................. 137
Arap Basınında Karaman
Orhan OĞUZ
-
Emad Abdelbaky ALY ..................................................................................................................................................... 149
Şair, Senarist, Öğretmen: H. Zekâi Yiğitler
Rabia Gülistan OKUTAN ........................................................................................................................................................................ 155
Karamanlı Bir Halk Ozanı: Âşık Ongunî ve Şiirleri
Vahdi ÖZER ............................................................................................................................................................................................ 175
Karamanlı Nizâmî Divanı’nda Sosyal Hayatın İzleri
Aslıhan ÖZTÜRK ..................................................................................................................................................................................... 181
Anadolu Sahası Türk Masallarında Tabuların Tespiti ve Tahlili: Karaman Örneği
Hasan SAVAŞ ......................................................................................................................................................................................... 191
Deli Dumrul Hikâyesi’nin Karaman Eş Metni
Abdullah TOPCU .................................................................................................................................................................................... 197
Hayvan Adları Örneğinde Karaman İli Ağız Sözlüğü Üzerine Bir Deneme
İdris Nebi UYSAL ..................................................................................................................................................................................... 207
GASTRONOMİ
Geçmişten Günümüze Karaman Halkının Mutfaklarında Uyguladığı Muhafaza Teknikleri Üzerine Nitel Bir Çalışma
Yılmaz SEÇİM - Ömer Yücel AVŞAR ...................................................................................................................................................... 215
■ KARAMAN ARAŞTIRMALARI -
II
Karaman İli Sarıveliler İlçesi (Esentepe Köyü) Mutfak Kültürüne Ait Gıymaca Hazırlanışı ve Gastronomi Turizmi Açısından
Değerlendirilmesi
Ali ŞEN .................................................................................................................................................................................................... 221
Farklı Yörelerde Üretilen Batırık Tekniklerinin Belirlenerek Gastronomik Değere Dönüştürülmesi
Mehmet Fatih ESEN - Yılmaz SEÇİM - Mustafa AKTURFAN ............................................................................................................... 225
Karaman Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Fatma Petek ASLAN - Osman GÜLDEMİR - Nermin IŞIK ..................................................................................................................... 231
GÜZEL SANATLAR VE İLETİŞİM Karaman Haber Sitelerinde Belediye Başkanlığı Seçimi
Gönül AKPINAR ...................................................................................................................................................................................... 247
Tarihi ve Yerel Kültürün Tanıtımında Folklorik Bebeklerin Kullanılması: Karaman İli Kitre Bebek Örneği
Tevhide AYDIN ....................................................................................................................................................................................... 257
Yörük Kültürünün Anadolu Türk Resim Sanatındaki Yansımaları
Tekin BAYRAK - Ahmet DALKIRAN ........................................................................................................................................................ 265
Karaman’ın Gizemli Konuğu: Gertrude Bell
Aytekin CAN - Süleyman DUYAR ........................................................................................................................................................... 273
Türk Kültür-Sanatında Keçi Sembolizmi ve Karaman Bölgesi Kaya Resimlerindeki İzdüşümleri
Ahmet DALKIRAN - Tekin BAYRAK ........................................................................................................................................................ 277
Karaman Nefise Sultan (Hatuniye) Medresesi Üzerinde Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve İlhanlı Etkileri
Mustafa DİĞLER .................................................................................................................................................................................... 287
Beylikler Dönemi’nde Lârende’de Kullanılan Süsleme Öğeleri
Seda DİLAY ............................................................................................................................................................................................. 299
Kentlerin Zihinde Bıraktığı İzler (Karaman Örneği)
Seda DİLAY ............................................................................................................................................................................................. 305
Türk Sanatında Eğitime Verilen Önemin Mimariye Yansımaları
Seda DİLAY ............................................................................................................................................................................................. 309
Karaman İli Taşkale Beldesi’ndeki Geleneksel Kıyafetlerdeki Süsleme Unsurları ve Tasarım Özellikleri
Necla DURSUN - Derya KONUK ............................................................................................................................................................ 313
Karaman Yöresi Geleneksel El Dokuma Halılarının Tespiti ve Kompozisyon Özelliklerinin İncelenmesi
Mustafa GENÇ - Mustafa KONUK ........................................................................................................................................................ 323
Seramik Pano Duvar Yüzeyi Tasarımında Karaman Kültürü Yansımaları
Gülşen KAHRAMAN ............................................................................................................................................................................... 335
Karaman Yöresi Düz Dokumaları ve Ermenek Örneği
Mustafa KONUK - Derya KONUK ......................................................................................................................................................... 347
İmge Sembol Bağlamında Karaman Kent Heykelleri
Ahmet Hakan YILMAZ ........................................................................................................................................................................... 361
İLAHİYAT – FELSEFE - SOSYOLOJİ
Ermenekli Mustafa Saffet’in Dönemindeki Toplumsal Değişime İlişkin Görüşleri
Yakup AKYÜZ.......................................................................................................................................................................................... 369
Karamanoğulları Döneminde Birer Sosyal Hizmet Müessesesi Olarak İmâretler
Yılmaz ÇELİK ........................................................................................................................................................................................... 373
Fonksiyonları Bağlamında Camiler: Karaman Örneği
Ziyaeddin KIRBOĞA ............................................................................................................................................................................... 383
Osmanlı Dönemi Karaman Eyaleti Mahkeme Kararları Işığında Karaman’da Nişanlılık (Namzed) Hukuku
Mehmet KOÇ ......................................................................................................................................................................................... 399
Şeyh Ali Semerkandî
Ali ŞAHİN ................................................................................................................................................................................................ 409
Mevlâna’nın Torunu Esin Çelebi Gözüyle Yaşayan Mevlevilik
Hilmi TÜRKYILMAZ ................................................................................................................................................................................ 413
Sarıveliler Göktepe Beldesinde Bulunan Gazipaşa’nın Karalar Köyü Yaylası İlanlı Muğar’da Yaşayan Yörükler
Fatih USLU ............................................................................................................................................................................................. 425
KARAMAN ARAŞTIRMALARI - II ■ 11
Abdullah B. Durmuş Fâkih Karamânî’nin “
El-Meslekü Bi-Mi’râcü’l-Müştâkîn ve Minhâcü’l-Müttakîn
” Adlı Eserindeki Tasavvufî
Düşünceler
Birol YILDIRIM ........................................................................................................................................................................................ 429
Molla Fenari’nin Tefsir İlmine Yaklaşımı
Duran Ali YILDIRIM ................................................................................................................................................................................ 449
Arabiçim Olarak Ziyaret Fenomeni ve Türbe Ziyareti: Karaman Ali Beke Türbesi
Ali BAYER ................................................................................................................................................................................................ 461
İKTİSAT
Karaman İli’nin Girişimci Tipoloji Sınıflandırmasına Yönelik Bir Araştırma
Enes ATAEL - Bülent DARICI .................................................................................................................................................................. 469
– 2018 Dönemi Karaman İlinin İhracat Rakamlarının Analizi
İclal ÇÖĞÜRCÜ - Ahmet KIZILAY ........................................................................................................................................................... 481
Karaman İhracatı ve Bisküvi Sektörü
İclal ÇÖĞÜRCÜ - Erkan BALAOĞLU ...................................................................................................................................................... 489
2008-2017 Yılları Arasında Karaman İlinin GSYİH’sının Sektörel Dağılımı
İclal ÇÖĞÜRCÜ - Enes ATAEL ................................................................................................................................................................ 495
İŞLETME
Karaman’da Meydana Gelen İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarının 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Çerçevesinde
Değerlendirilmesi
Ali BİLGİÇ - Aysel ÇİMEN ....................................................................................................................................................................... 505
Kamu ve Özel Örgütler Arasındaki Stratejik Bakış Açısı Uyumu: Karaman İli Örneği
Tuba GÜLER - Oğuzhan AYTAR............................................................................................................................................................. 515
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi (KMUSEKAD) Üzerine Kavramsal Bir
Bibliyometrik Analiz
Gülşah KAZAK - Oğuzhan AYTAR .......................................................................................................................................................... 525
Festival Turizminin Karaman Açısından Değerlendirilmesi
Erhan Nuh ÖZTÜRK ............................................................................................................................................................................... 543
Karaman İlinde İşletme Performansının Ölçülmesine Yönelik Bir Uygulama
Erhan Nuh ÖZTÜRK ............................................................................................................................................................................... 551
Mevlana Kalkınma Ajansı Rapor ve Analizlerinde Karaman
Adnan SÖYLEMEZ .................................................................................................................................................................................. 557
Ege’de Yaşayan Karamanlı Girişimci Bir Çelik İnsan: Fettah Güventürk
Hilmi TÜRKYILMAZ ................................................................................................................................................................................ 561
İş Yaşam Kalitesinin Ermenek Özel İşletme Çalışanları Üzerinde Değerlendirilmesi
Feride YILMAZ - Esra AKPINAR KILINÇ .................................................................................................................................................. 571
KAMU YÖNETİMİ – SİYASET BİLİMİ – ULUSLARARASI İLİŞKİLER Karaman’da Cumhur Millet İttifakının 31 Mart Seçimler Yansımasının Etkileri
Ali ACAR .................................................................................................................................................................................................. 579
Yerel Seçimlerde Politik Pazarlama Yöntemlerine İlişkin Bir Değerlendirme
Ali ACAR .................................................................................................................................................................................................. 587
Sıfır Atık Projesi” Kapsamında Yerel Yönetimlerin Atık Yönetimi Uygulamaları: Pilot İl Karaman Örneği
Sibel ÇALIŞKAN ....................................................................................................................................................................................... 593
Karaman İlinin İlk Milletvekilleri ve Siyasi Çalışmaları (TBMM XIX. Dönem)
Özkan DEMİR ......................................................................................................................................................................................... 603
Karamanlı ve Konyalılar’ın İzmir’de Kurduğu Hemşehri Dernekleri
Enes HANÇER ......................................................................................................................................................................................... 615
Nikâh, Talak, Servet ve Şiddet Bağlamında Karamanlı Kadınlar (1905-1912)
Cem KARAKILIÇ ...................................................................................................................................................................................... 621
Karaman İlinde Biyolojik Çeşitlilik Üzerinde Tehditler ve Simgesel Bir Örnek Olarak Geyicek Ağacı
Hacı KURT .............................................................................................................................................................................................. 647
■ KARAMAN ARAŞTIRMALARI -
II
İmaj Teorisi ve Seçmen Tercihinde Belirleyici Faktörlerin Tespitine Yönelik Bir Alan Araştırması: Karaman İli Örneği
Fatma OKUR ÇAKICI - Taylan Can DOĞANAY ...................................................................................................................................... 655
Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçe Fermanı: Etnisite Kuramları Işığında Bir Değerlendirme
İbrahim SOLMAZ ................................................................................................................................................................................... 669
Kentsel Ulaşımda Sürdürülebilirlik: Karaman Örneğinde Bir Değerlendirme
Ali ŞAHİN
-
Fırat Harun YILMAZ ............................................................................................................................................................. 677
İslam Şehri Teorisi Çerçevesinde Karaman İl Merkezinin Geçmişten Günümüze Değerlendirilmesi
Ali ŞAHİN - Mücahit NAVRUZ ............................................................................................................................................................... 685
Karaman Seçmeninin Seçimlerdeki Siyasal Eğiliminin Değerlendirmesi: 1994-2014 Yerel Seçimleri Karaman-Ülke Geneli
Karşılaştırması
Şeyma Cemile YILMAZ ........................................................................................................................................................................... 699
Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.