Başkan Çalışkan Millet Kıraathanesi'ndeki ayak izlerinin sırrını anlattı

Karaman'da yeni açılan ve ülkenin en iyi kıraathanelerinden biri olan tarihi Hatuniye Medresesi sütununda bulunan ayak izlerinin sırrını Başkan Ertuğrul Çalışkan anlattı.

Başkan Çalışkan Millet Kıraathanesi'ndeki ayak izlerinin sırrını anlattı
Başkan Çalışkan Millet Kıraathanesi'ndeki ayak izlerinin sırrını anlattı
+17
Haber albümü için resme tıklayın

Karaman'da yeni açılan ve ülkenin en iyi kıraathanelerinden biri olan tarihi Hatuniye Medresesi sütununda bulunan ayak izlerinin sırrını Başkan Ertuğrul Çalışkan anlattı.

Karaman’ın Milet Kıraathanesi hizmet vermeye başladı. Karamanlılar akın akın kitap bağışında bulurken bir yandan da boş vakitlerini Millet Kıraathanesinde kitap okuyarak ve çay içerek geçiriyorlar.

Öğrencilerin de ders çalışma mekanı haline geyen tarihi yapı akşamları ise çeşitli sohbetlere ev sahipliği yapıyor.

Yoğun ilgi ile karşılanan projeye okur yazar kesim tarafından beğenildi. Medresenin yeni halini görenler memnuniyetlerini ifade ederken; "Bir medreseye yakışan olmuş, bu tarihi yapı için en güzel proje buydu. Emeği geçenler sağolsunlar" dediler.

636 YILLIK YAPI CAN BULDU

636 yıl sonra bugün yeniden okuryazarların doldurduğu Hatuniye Medresesi Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızı, Karamanoğlu Alaaddin Bey’in karısı Nefise Sultan tarafından, 1382 yılında yaptırılmıştı. Üzerindeki kitabeye göre mimarı Numan Bin Hoca Ahmet’tir.

Dünyadaki nadir kapılardan birine sahip olan Hatuniye Medresesi Anadolu medreselerinde hücrelerin kubbeyle örtülme çabasının ilk örneğini oluşturmaktadır. Yapıda süsleme taçkapı, eyvan kemeri, köşe odalarin girişlerinde toplanmıştır. Yer yer kullanılan kırık çizgiler ve geometrik motifler yanında genelde bitki motifleri , rumi ve palmetlerle yazı, bezemenin ana şemasını oluşturmaktadır. Motifler yer yer zeminden taşırtılarak, plastik bir görünüm kazandırılmıştır. Ana eyvan ile türbenin duvarlarının zeminden belli bir yüksekliğe kadar çini ile kaplı olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır.

AYAK İZLERİNİN SIRRI

Yapı hakkında bilgiler veren Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan; Bu önemli tarihi yapıyı Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı ve tüm ülkemizde çığ gibi yayılarak açılmaya başlanan Millet Kıraathanelerinden birine dönüştürmemiz oldukça memnuniyetle karşılandı. Halkımızın rahatlıkla kitabını okuyabileceği tarihle içiçe nezih bir ortam oldu. Burada zaman geçirenlere ücretsiz ikramlarımız da oluyor. Burası kitap okuma, şiir dinletileri, sosyal ihtiyaçların karşılandığı ve bilgiye ulaşıldığı yer olacak.

Bu görünen ayak izleri Hz. Peygamberimizin ayak izlerini simgeler, Nalin-i Saadet kalıbıdır bu. Eskiden bazı kapılara, bina direklerine, sancaklara yapılırdı. Bu bir tılsımdır, vefktir. Yani bu yapıya zarar gelmesin anlamına gelir. Öte yandan farketiyseniz bu medresenin her bir sütunu birbirinden farklıdır. Bu sütunları Karadağ'dan binbir kilise kalıntılarından getirilmiş olması muhtemeldir. Bu ayak motifini işlemişler ki bu yapı dünya varoldukça ayakta kalsın.  636 yıllık ecdat yadigarı Hatuniye Medresesini ayakta tutmak, yaşatmak da bizlere düşüyor."ifadelerini kullandı.

19 Eki 2018 - 15:20 - Yaşam

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi