Kağnıcı: Emekliler hayatta kalma mücadelesi veriyor

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, emekli maaşları hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Kağnıcı: Emekliler hayatta kalma mücadelesi veriyor
Kağnıcı: Emekliler hayatta kalma mücadelesi veriyor
Haber albümü için resme tıklayın

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, emekli maaşları hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Kağnıcı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:    

“Türkiye’deki 13 milyon emeklinin sadece yüzde 2-3’ü aldığı emekli aylığıyla geçinebiliyor. İkinci işte çalışan 7 milyon civarında emekli, pandemide işini kaybetti. Türkiye’de milyonlarca emekli 2590 TL olan açlık sınırının da altında, 1500 TL’ye hayatta kalma mücadelesi veriyor. Emekli aylıklarının asgari ücrete eşitlenmesi ve intibak yasası çıkarılması ülkemize emek vermiş emeklimizin hakkıdır.

SSK ve BAĞKUR emeklileri Ocak 2021’de açıklanacak bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında yapılacak zam oranına kilitlendi. Haziran ayından bu yana Tüketici Fiyat Endeksi artışı yüzde 7.03 olarak gerçekleşti. Aralık ayı enflasyonuna bağlı olarak emekliler en iyi ihtimalle yüzde 7 zam alacak. Aldığı zamlar ve ücretlerle ayakta kalamayan emeklilerin çalışma kanalları da tıkanıyor ve iş bulma ümitleri tükeniyor. Kasım 2020 itibarıyla İŞKUR kapısında iş bekleyen 55 - 65 yaş üstü kişilerin sayısı 60 bin 877. İşe Yerleştirilenler Yarıya Düştü İŞKUR verilerine göre Ocak-Kasım 2019 döneminde 55 - 65 üstü yaş grubunda 32 bin 97 kişi işe yerleştirilirken bu yıl aynı dönemde aynı yaş grubunda işe yerleştirilenlerin sayısı 15 bin 757’ye geriledi.

Sokaktaki enflasyonun yüzde 40- 50’lere ulaştığı, pandemi koşullarında giderlerin arttığını düşündüğümüzde suni enflasyon oranında yapılacak maaş zammı emeklimizi kuru ekmeğe muhtaç hale getirecektir. İttifak ortağı MHP Genel Başkanı Sn. Devlet Bahçeli askıda ekmek kampanyası başlatmıştı, insanımızı ekmek alamayacak hale getiren iktidar kalıcı çözümler bulmak zorundadır. Bir AKP Milletvekili ise Grup Başkanvekilimiz Engin Altay’ın millet aç kuru ekmek yiyor sözüne, kuru ekmek yiyorlarsa aç değiller diyerek milletimizin halinden bi haber olduklarını göstermiştir.

Şu anda Türkiye’de 9 milyonu aşkın emeklinin açlık sınırının altında ücretle geçinmek durumunda intibak yasası çıkarılmalı. 2000 yılı öncesi ve 2000-2008 sonrası emekli olanların ücretleri arasında ve farklı kurumlarda emekli olanlar arasında ciddi uçurum var. Aylık bağlanma oranları yeniden güncellenmeli. Emeklinin alım gücü yılbaşından bu yana yüzde 40 düştü. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine getirilmeli. Kış koşullarını doğalgaz, elektrik ve diğer her şeye gelen zamları da düşünürsek bu kışı emekliler için çok zor geçecek.

Gençlerin bile iş umudunun olmadığı bir dönemde yaşlılarımızın iş ümidinin olmaması doğal. Yıllarca çalışıp emek veren ve sonunda emekli olan hemşerilerimiz maalesef ekonomik olarak yaşam mücadelesi vermekteler. Dünya da bize hayran olan ülkelerin emeklileri yarını düşünmek zorunda olmadıklarından Dünya turuna çıkarken, torunlarıyla eğlenceli vakit geçirirlerken, hayatın tadına varırlarken bizim emeklimiz yarın ne yiyeceğim diye düşünmekte. Ancak emekliyi düşünen bir iktidar yok, dertlerini dinleyen bir iktidar yok. İktidar kendini sarayı düşünmekte sadece. Milyonlarca emeklinin derdi ile dertlenen Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında intibak yasasını çıkarıp gelir eşitsizliğinin önüne geçerek, emeklimizin rahat bir nefes almasını sağlayacağız ve büyüklerimiz gelecek kaygısı duymadan huzurla cennet vatanımızda yaşayacaklar.”

04 Oca 2021 - 10:31 - Politika

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi