Kurban Bayramında sağlığınız için birkaç önerim var...

Yazın en sıcak günlerinde karşılayacağımız mübarek Kurban Bayramını sağlıklı geçirmek için birkaç önerim olacak.

Yazın en sıcak günlerinde karşılayacağımız mübarek Kurban Bayramını sağlıklı geçirmek için birkaç önerim olacak.

Öncelikle kurbanlar kesilir kesilmez etlerini hemen tüketmemek gerekiyor. Tüketildiğinde hem hazımsızlık, şişkinlik gibi problemler bizleri bekliyor hem de et sert olacaktır. Lokum kıvamında et yemek için ortalama 24 saat bekletilmesinde fayda var. Mide problemleri yaşayanlar kesinlikle ilk gün kurban eti tüketmemelidirler.

Kırmızı et sindirmesi en zor besinlerin başında gelmektedir. Etleri tüketirken mutlaka yanında söğüş salata gibi lif kaynağı sebzeler bulundurulmalıdır.

Kolesterol, kalp-damar, gut gibi kronik rahatsızlıkları bulunan bireyler günlük et tüketimini en asgari derecede tutmalıdırlar. Normal bireyler kalp-damar sağlığı için et tüketimini günde 250-300 gr ile sınırlandırmalıdırlar.

Mide sağlığı için et tüketimi genelde öğle saatlerinde yapılmalıdır. Sabah et yerine normal peynir yumurta sebze içeren kahvaltı yapılmalı, akşam ise posa içeriği yüksek kurubaklagil, sebze gibi yemeklere ağırlık verilmelidir.

Kurban etlerinizi dışarıda bekletirken kesinlikle poşetlere koymayınız. Bu sıcak günlerde etler çabuk bozulabilir. Kesim sıcaklığının düşmesi için açıkta ortalama 6 saat bekletildikten sonra buzdolabına alınmalıdır.

Kısa zamanda tüketilecek etler +14 santigrat derecenin altında, 1-2 hafta içerisinde tüketilecek etler -2 santigrat derecede, daha uzun bekleyecek etleri -18 santigrat derece ve altında saklanmalıdır.

Buzluktan çıkarılan etler buzdolabının alt raflarında çözdürülmeli, çözünen etler kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

Kurban etini pişirirken haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir.

Etler eğer kömür ateşinde pişirilecekse, ateşten en az 15 cm yukarıda tutulmaları kanser ve kalp sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Kömürleşen kısımlar asla yenilmemelidir.

Kurban Bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine ekstra tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi yağında ve suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Özellikle tereyağı, nebati gibi katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.

Herkese huzur içerisinde sağlıklı, mutlu bayramlar diliyorum.

Diyetisyen Hakan Diker

10 Ağu 2019 - 13:27 - Sağlık

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi