-

EMİNLER KÖYÜ

Eminler Köyü Karaman Merkez'in kuzeyinde ve Merkeze 22 km uzaklıkta, 1018 metre rakımdadır.

mask

Eminler Köyü Karaman Merkez'in kuzeyinde ve Merkeze 22 km uzaklıkta, 1018 metre rakımdadır.

Köyün daha önceleri göçer obaları tarafından yayla olarak kullanıldığı rivayet edilir. Eminler köyü, Sarıkeçili Yörüklerinin yaylağı iken buraya 1865-70 yılları arasında Çerkez Muhacirleri iskân edilmişti.  Çumra’ya bağlı şimdiki Avdıl köyünün bulunduğu yer ise bir kışlaktı. Bu kışlakta önce Konya ve Çumra eşrafından Deli Osman tarafından bir çiftlik kuruldu ve sonra burası büyüyerek köy haline geldi.

3/11
mask

Köyün nüfusu 1894 yılında 630, 1904 yılında 329, 1922 yılında 70 hanede 259 nüfus, 1925 yılında 346, 1950’de 250, 1960 yılında 240, 1970’te 273, 1980’de 241, 1990’da 242 ve 2014 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde ise; 78 erkek, 65 kadın, toplam 143 olduğu tespit edilmiştir. 1891 yılı sonlarında yerleştirilen köy halkının iskân ve arazi tahsisi kayıtlarına göre 114 hanede 587 nüfus vardır. Bunlardan 4 hane ve 17 nüfus Mandason Köyüne kendileri gitmiştir. Yerleştirildikten on yıl sonra nüfuz yarı yarıya azalmıştır. Bunlardan bir kısmının yerleştikten sonra iklim şartlarına uymama gibi nedenlerle başka yerlere gitmiş olma ihtimalleri vardır.

4/11
mask

Köyün adına gelince göçmenlerin yerleştirildikleri köylere Padişah adları veya unvanlarının adı verilmiştir. Eminler ve Gökçe Köylerinde durum farklıdır.  Eminler eski bir köy yerleşkesinin harabeleri yerine kurulduğundan bu isim değiştirilmeyerek aynı isim verilmiştir. Halk arasındaki anlatımı ise; Emin isimli şahıs tarafından kurulduğu için onun hatırasına “Eminler” ismi verilmiştir. 

5/11
mask

Köy, Osmanlı-Rus savaşları sonunda Kuban bölgesinden gelen Kafkas göçmenlerince, (Adığe-Abzah) Çerkezleri tarafından 1891 yılında kurulmuştur. Bu köyün geliş yolları, nedenleri, karşılaştıkları güçlükler belgeler ışığında aşağıya çıkarılmıştır.

7/11
mask

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit Han ve Rus çarı II. Alexander döneminde yapılmış, Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. 

8/11
mask

Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hıristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

9/11
mask

Yaklaşık 1 yıl süren savaşta Osmanlı orduları, savunma savaşı yapmıştır. Batılı devletler ise tarafsız kalarak, savaşı bitirmek için arabuluculuk yapmıştır. Özellikle Balkanlarda bu olaylar neticesinde etnik temizlikler yaşanmış ve yer yer kırımlar görülmüştür. Sonunda batıdaki Osmanlı savunma hatlarını kıran Rus ordularının önü açılmış, dirençle karşılaşmadan İstanbul'un eşiğine (Yeşilköy) kadar ilerleyerek Osmanlı Devleti'nin varlığını tehdit etmiş ve bunun sonucunda Osmanlı Devleti Ayastefanos Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Ancak Batı Avrupa ülkelerinin bu antlaşmanın koşullarından hoşnut kalmamaları sonucu bu antlaşma geçerliliğini yitirmiş ve yeniden imzalanan Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti, çok fazla toprak kaybetmiş, Balkanlardaki nüfuzunu büyük ölçüde yitirmiştir. Balkanlar'da ve Kafkasya'da sayıları 1 milyonu aşkın Osmanlı vatandaşı mülteci konumuna düşmüş, savaş süresince ve savaştan sonra Anadolu'ya dev göç dalgaları yaşanmıştır. Ayrıca Batum'da yaşayan Müslüman Lazlar ve Gürcüler Osmanlı topraklarına göç etmek zorunda kalmışlardır. Gazi Osman Paşa’nın Plevne savunması da bu savaşın içerisinde olmuştur. Rusya Kafkasya’da Osmanlı tebaasını atmak için elini iyice güçlendirmiştir.

11/11
mask

Rusya Kafkasya’nın Karadeniz sahillerine ve iç bölgelerine Kazak Göçmenleri yerleştirme projesine 1888’de başmış, buradaki Kuban Çerkezlerini topraksız bırakmış ve bilinçli olarak göçe zorlamıştır. Kubanların Osmanlı Devletine yaptıkları göç başvurusu olumlu sonuçlanmıştır. Rusya ile yapılan görüşmeler neticesinde varılan anlaşma ile bunların göç takvimi belirlenmiştir. Buradan göçecek olan halk mallarını, mülklerini satarak göçe hazırlanmıştır. Osmanlı Devleti ise Kuban bölgesinden gelecek olan göçmenleri karaya çıkarmadan deniz yoluyla yerleşecekleri Adana’ya yollamak amacı ile Mersin İskelesine sevkine karar vermiştir. Adana’daki boş yerler dolarsa Ankara ve Konya’ya gönderileceklerdir.

22 Şub 2020 - 12:12 - Karaman Köyleri

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.153.899 gösterim gerçekleşti.

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.




Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi