- G:

ELMADAĞI (AVLAĞI) KÖYÜ

Eski ası Avlağı olan Elmadağı Köyü, Karaman Merkez'in güneyinde ve Merkeze 47 km uzaklıkta, 1375 metre rakımdadır.

mask

Eski ası Avlağı olan Elmadağı Köyü, Karaman Merkez'in güneyinde ve Merkeze 47 km uzaklıkta, 1375 metre rakımdadır.

Yirmi yıllık gibi bir sürede hızla büyüyerek bağlı olduğu köyü geçmiştir. 

3/16
mask

1950 yılına kadar Cerit Köyü’nün bir mahallesi iken bu tarihten sonra müstakil köy haline gelmiştir. Taşdibi Mahallesi ise köye 9 km uzaklıkta Göksu’nun kenarındadır. Köyün nüfusu; 1955 yılında 280, 1960’ta 339, 1970’te 397, 1980’de 484, 1990 yılında 498, 2014 yılında ise 206 erkek, 200 kadın, toplam 406 olarak tespit edilmiştir. 06.11.1944 tarihine kadar İçel'in Mut ilçesine bağlı iken, bu tarihten sonra Cerit, köyünün Konya'nın Karaman ilçesine bağlanması ile bir mahallesi olan Avlağı’da Karaman’a bağlanmıştır. 

5/16
mask

Cerit boyları bu bölgelere geldiğinde yayla, güzle ve kışlak olmak üzere değişik yerleri mesken edinmişler ve buralara evler yaparak yerleşmeye başlamışlardır. Avlağı Köyünü de güzle ve kışlak olarak düşünmüş olmalıdırlar. Köyün ismini de dört tarafı çevrili, korunaklı anlamında olan Avlağı ismini vermişlerdir. Ayrıca kuzuların ayrı katıldığı yere de avlak, avlağı denmektedir. Elmadağı Köyünün çevresi de dağlarla çevrili ve tipi gibi kış şartlarına karşı korunaklıdır. Ancak bu köyde çok rüzgâr eser. Bu köyümüzün pek çok yerinde büyüklü küçüklü pınarlar akar. Su yönünden sıkıntısı olmayan bu köyümüzün çevresi de ormanlıktır. 

6/16
mask

Göksu vadisinde kışlayan otlayan ve kışlayan hayvan sürüleri doğum devresini bu bölgede gerçekleştirmekte ve sonra yavaş yavaş yukarılara çıkmaktadırlar. Bir diğer anlatımda ise buraların av yapmaya uygun olduğu, her türlü av hayvanı bulunduğu için buraya avlanma yeri anlamında Avlağı dendiği söylenmektedir. Elma dağı ismi ise elma üretiminin olmasından dolayı bu isim verilmiştir dense de Cerit Türkleri 14 oymaktan oluşur. Bunlardan biride Elma Güllü oymağıdır. Köyde elmada yetişir fakat köyün oymaklarına izafeten Elmadağı diye isimlendirilmiştir.  

8/16
mask

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Hem Göksu kenarında hem de yaylada ekenekleri olduğu için ürün çeşitliliği fazladır. Yukarılarda elma gibi ürünler yetiştiren halk, Göksu kenarında zeytin, nar, incir, üzüm gibi ürünler yetiştirmektedir. Son yıllarda zeytin yetiştiriciliği önem kazanmaya başlamıştır. Hayvancılık ise kışları Göksu kenarında, yazları ise yukarı yaylalarda yapılır. Daha çok küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Köyün kurulu olduğu yerde fazlaca rüzgar esmektedir. 

15 Şub 2020 - 09:26 - Karaman Köyleri

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.

# , karaman

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.




Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi