Karaman’dan Ses Çıksa İşler Yarım Kalmazdı

Karaman’dan dışarıya adım atmamış, mesleğimin mirası gözlem ve dikkatten yoksun biri olsam her şeye “oh ne âlâ!” derdim.

“Karaman sadece Türkiye’nin değil dünyanın göz bebeğidir” diye fiyakalı fiyakalı cümle kurar, buna da inanırdım.

Gördüğüm tek park Türk Dünyası Kültür Parkı, bildiğim tek kampüs Karamanoğlu Mehmetbey, yürüdüğüm tek cadde İstasyon olsaydı gönlümü hep ferah tutardım.


İnsanoğlunun doğasında vardır; Doğduğu yeri sever, çocukluğunun yemeklerini özler, mazisini hafızasında renklendirir. İlk yuvamızın kokusunu unutmayız. Havasına, suyuna, eşimize, dostumuza hasretimiz bitmez. Böyle hissetmemiz genetik ve kültürel kodlarımızda vardır. Vatan sevgisinin bir cüzü gibidir, doğduğumuz topraklara sevgi hissi duymak. Kimse “Ben daha çok seviyorum” diyerek bir başkasıyla yarışa kalkamaz. 

Herkesin sevme biçimi, sevgiyi ifadesi farklıdır. Sevgiölçer yoktur. Şehir sevgisini ölçmek için kriter de yoktur. Vatan sevgisinde yarışa kalkanlara da, vatanı herkesten çok sevdiğini haykıranlara da uzaktan baktım, gülüp geçtim.

Karaman güzellemesi yapanlar, “Karaman, Karaman, sana doyamam” diyerek, bozuk Türkçeyle yazılar döşenenler, sorunların çözümü için birer adım atsalardı daha yararlı iş yapmış olurlardı. 

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver’in TBMM’de 2021 Yılı Bütçe Görüşmeleri’nde yaptığı konuşmayı Karamandan.com sitesinde okudum.  Milletvekili Ünver, dersine iyi çalışmış. İçeriği zengin ve Karaman’ın yarım kalmış projelerine odaklı bir metin hazırlamış. Sayın Ünver, daha önceki açıklamalarıyla da dikkatimi çekmişti.

Karaman’da CHP yönetiminin pasif ve kentin sorunlarından habersiz olduğunu biliyorum. Bu düşüncemi birkaç kez de yazılarımda ifade ettim. İtiraz eden olmadı. Muhtemeldir, haberleri bile olmadı. İletişim kanalları kapalı. Seslerini duyurmamak için özel çaba harcar gibiler.

Örnek isteyene çok taze bir haber: Burada alıntıladığım, Milletvekili İsmail Atakan Ünver’in konuşmasını içeren yazı ve videodan büyük çoğunluğun haberi bile yok.

Ben bu yazıyı yazarken, Sayın Ünver’le ilgili haber 500 civarında “tık” almış. El insaf! Karaman’ın üç vekilinden biri olan muhalefetin temsilcisi, TBMM’nde Karaman’ın sorunlarını dile getirmiş, kimin umurunda. Sosyal medya hesaplarından daha ciddi konuları paylaşmak varken, Milletvekili Ünver’in konuşmasına kim tenezzül eder (!)

Sayın Ünver’in konuşmasını çok önemli buldum. Ünver, 18 yıldır iktidarda olan Ak Parti’yi Karaman’da utandıran (!) ne kadar yarım iş varsa onları tek tek sıralamış. (Ayrıntıları merak edenler, linke bakabilir.) Sayın Ünver, KOP’u hem eleştiriyor hem üreticilerin yararına önerilerde bulunuyor. Karaman için hayati konu. İktidar mensuplarına duyurulur.

Bir bölümüne vakıf olduğum eksik projelerle ilgili açıklamaları okurken, hayretler içinde kaldım. 18 yıllık iktidar, her seçimde yüzde 60’lardan fazla oyunu aldığı bir kentte bu kadar projeyi nasıl yarım bırakmayı başarmış?

Her yatırım sorun yumağı olmuş. Hiçbiri vaktinde tamamlanmamış. Her ne yapılacaksa uzadıkça uzamış. Bunda emeği olanlara bravo! Milletvekili, il ve ilçe yöneticileri, seçmen el ele vermiş olmalı. Başka türlü mümkün değil. 

Ünver’in konuşmasında detaylı aktardığı ‘yarım kalmış projeler’in başlıklarını okurken bile “yazık, yazık” diyeceksiniz.

1-Hızlı tren
2-Çevre Yolu 1. Etabı 
3-Karaman-Ermenek Yolu
4-Sertavul Tünelleri
5-Karaman Lojistik Merkezi
6-Havaalanı
7-Çamlıca Viyadüğü
8-Karaman Şehir Stadı.

Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Ak Parti Karaman Milletvekillerine de taş atmayı unutmamış:

“Bu konularda sesleri duyulmayan iktidar mensubu siyasetçiler, zaman zaman ulaşabilirlerse bakanlarla fotoğraf çektirip ‘Sorunları ilettik’ algısı yaratmaya çalışıyorlar. Velev ki öyle olsun...
İktidar makamı, rica makamı değildir arkadaşlar; icra makamıdır. Siz sorun iletmeyeceksiniz, çözeceksiniz. 
On sekiz yıldır iktidardasınız, bir sorun varsa müsebbibi sizsiniz.”

Sayın Atakan’ı tanımam. Lakin yukarıdaki ifadesine bakılırsa kibar biri olmalı. Milletvekillerinin sorunları çözebileceğine inanıyor veya bunu ima ediyor. Ben onun kadar kibar ve iyimser değilim.

Sayın Ünver, konuşmasının son bölümünde şunları söylemiş:

“Allah hiç kimseyi ve dahi hiçbir siyasetçiyi TOKİ’nin müteahhit kafasıyla ve hazinenin imkanlarıyla yapıp vatandaşa sattığı daireleri veya inat uğruna yapımında ısrar edilen millet bahçeleri ile kıraathanelerini ya da yapılan ve yapılacak cezaevlerini proje ve kentlere ‘yatırım’ diye sunmak durumunda kalan siyasetçi, milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı çaresizliğine düşürmesin.”

Sayın Ünver, ağzınıza sağlık. Siz, size düşeni yaptınız. Karaman’daki ekibinize, CHP örgütüne ve tüm duyarsızlıklara rağmen. Bu konuşmayı, o gün TBMM çatısı altında bulunan ve oturuma katılan milletvekilleri duydu. 

Getirisi mi olacak? Elbette hayır. Ama bu sorunları yok saymamak, üzerlerinin kapanmasına göz yummamak lazım. Keşke bu konular gündemden hiç inmese.

Karaman’ın sesi çıksa bu kadar yarım iş kalır mıydı? Karamanlı seçmen oyunun hesabını demokratik haklarını kullanarak sormayı nezaketsizlik gördü. Yerel muhalefet hiç olmadı. Hala yok. Kimse yüksek sesle konuşmadı. Herkes yine suskun.

Karamanlı Karaman’ı dünyanın en güzel şehri görmeye devam etsin, Türkiye’nin en büyük yatırımlarının kendi şehrinde olduğuna inansın. Devlet yatırımlarından aslan payını kaptık diye övünsün.

Milletvekillerimize ve bakanlarımıza saygılı olalım, onlara hürmetkâr olalım, eyvallah!  Ama onlara bu işlerin hesabını soracak kadar dik durmayı da unutmayalım.

Millet bahçesi ve bisiklet yolu projeleri bir sonraki yazıya kaldı. Bisiklet Yolu’ndan Aktekke’ye, Millet Bahçesi’ne kadar pedal çevireceğim.

AHMET TEK

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Tek - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karamanlılar yeni belediye başkanından hangi alanda çalışma bekliyor?
Tüm anketler