ANI Bisküvi A.Ş 25 Yaşına Girdi

İş ve aş mahrumiyeti doğal afet gibidir. İnsanın en temel ihtiyacı aştır. Aş’ı getiren iştir.

Türkiye’nin 1950’den günümüze 70 yıllık süreçte en önemli sorunu, arada bir değişmekle birlikte, açık ara farkla istihdamdır. Yani ekmek parası kazanma, bir iş sahibi olma arayışıdır.

Nazım Hikmet’in ‘Saman Sarısı’ adlı uzun, çok uzun bir şiiri vardır. Nazım Hikmet bu şiiri 1961 Mayıs’ında Küba Havana’da yazar. Şiirde iki yerde “Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” dizesi geçer.

Şiirdeki Abidin çok yönlü bir sanatçı olan Ressam Abidin Dino’dur. Abidin Dino birkaç bin resim yapmıştır. Ama kadim dostu Nazım Hikmet için mutluluğun resmini yapmaz, şiirini yazar. Şiirinin adı “Mutluluğun Resmi”dir.

Herkesin her yaş döneminde kendine ait bir mutluluk resmi vardır. Benim ilk mutluluk resmim ilkokul bahçesindeki minik öğrencilerin coşkulu ve cıvıl cıvıl halinin renk cümbüşüdür.

Dertsiz, tasasız, günahsız, endişesiz ve meleklerin koruması altında binlerce ilkokul öğrencisinin, incecik fırçalarla yıllarca emek verilerek yapılmış naif bir resmidir.

Bu resim, bembeyaz ahşap çerçeve içinde, zihnimin en geniş duvarında 50 yaşıma kadar asılı durdu. Asla tozlanmadı, renk atmadı, lekelenmedi.

Çocuklarım büyüdü, çevremde iş arayanlar arttı, iş ve ekmek peşinde koşan insanların çokluğu bir şamar gibi suratıma çarptı.

Yıllardır koruduğum naif tablo, yerini realist akımın öncülerinden Gustave Courbet’nin eserlerinden esinlenmiş, kadınlı erkekli, üretim sürecinin emekçilerine bıraktı.

Karaman’ın, Türkiye’nin hafızasına kazıdığı “işsizi olmayan kent” sloganı, benim gibi slogan karşıtı bir adamı bile mutlu etmiştir.

Karaman’ın bir şeref madalyası gibi gururla taşıdığı bu onur belgesinin sahipleri Organize Sanayi’nin yiğit öncüleridir. Her biri, 21. Yüzyıl’ın süper kahramanıdır.

İnşallah Karaman’ın bu şövalyelerini, yiğitlerini, cömertlerini bir gün tek tek yazarım. Birçoğu dostum, hiç tanımadıklarımsa hemşehrim.

Bugün belki bir başlangıç olacak. Organize Sanayi’nin, Karaman’ın bir firmasından tadımlık kesitler sunmaya çalışacağım.

Cep telefonuma bir ileti geldi. Gönderen, Ankara’da üniversite döneminde iki yıl ev arkadaşlığı yaptığım dostumdandı.

Başlıkta “25.Yılımızı Kutluyoruz” yazıyordu. İçeriği hiç okumadan gözüm iletinin sonuna gitti;
“ANI Bisküvi A.Ş
Ali Kemal Boynukalın”
yazıyordu.

Ali Kemal Boynukalın, 1980 öncesinin karanlık Türkiye’sinde iki yıl ev arkadaşlığı yaptığım dostumdur.

25 yıl Avrupalılara göre gümüş. Amerikalılara göre platinle anılır. Hemen Ali Kemal Beyi aradım. Tebrik ettim, sohbet ettik. Daha sonra sırasıyla Boynukalın kardeşlerle tek tek görüştüm.

ANI Bisküvi, anılarımı canlandırdı. 20’li yaşlarıma döndüm. O günler gözümün önüne geldi.

Ali Kemal Bey Ankara’dan döndü, Semerciler Sokağı’nda nalburiye işine başladı. Dükkan gözümün önündedir. Şimdi o dükkanlardan ayakta kalanı yok.

Karaman’a ne zaman gelsem Ali Kemal Beyin dükkanı ilk uğradığım yer olurdu. Ahmet Vefik’le çocukluk ve Ticaret Lisesi’nden okul arkadaşıydık. Nazım Bey Almanya’dan dönünce onunla da tanıştım. Fikirdaşım, gönüldaşım bir güzel abiydi. Şimdilerde arada bir sohbet ettiğimiz Rıfkı Bey o yıllarda İstanbul’da, galiba Paşabahçe’de çalışıyordu.

Babalarını çok erken, annelerini de mutluluklarına ortak edemeden yine genç yaşında kaybeden Boynukalın kardeşler el ele verdi. 1995 yılında ANI adıyla bisküvi fabrikası kurdular.

Karaman’daki her şirketin roman olacak kadar derin ve ilginç öyküsü vardır. ANI Bisküvi de onlardan biridir. Çünkü o öykünün giriş bölümünün tanığıyım.

Karaman’daki her kuruluşun başarısı gibi ANI Bisküvi’nin de yıldan yıla büyümesinden, ülke ekonomisine katkısından gurur duyuyorum.

Anadolu Kaplanları, güçlü Türkiye’nin en büyük kozudur. Karaman’ın kaplanları, iş insanlarımız bu kentin dinamosudur, öncüsüdür, saygıyı, hürmeti hak etmiş kesimidir.

ANI Bisküvi’yi 25. yılında ekonomi yazarlarının bakış açısıyla değerlendirmek gerekirse, ilk sıraya çalışan işçi sayısını koymak gerekir. ANI Bisküvi’de;

-1500 kişi istihdam ediliyor.
-2019 cirosu 450 milyon TL.
-2019 ihracatı 58 milyon $
-90 ülkeye ihracat yapılıyor.
-Günlük üretim kapasitesi 200 ton
-2019’da ödediği Kurumlar Vergisi 9 milyon 679 bin 672 TL.

ANI Bisküvi genellikle her yıl Karaman’dan en çok ihracat yapan birinci şirket. HSYS-TA Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesine sahip. Bu belge büyük market ve şirketlerin ANI Fabrikası’nı denetlemeye gerek görmeyecekleri kalite belgesidir. Vizesiz istediğin ülkeye giriş yapmaya benzetilebilir.

Fabrikada tüm ambalaj makineleri robotik sisteme geçiyor. 2021 yılında yeni yatırımlar hedefleniyor.

ANI bünyesinde 2014’te ANI Plast-Plastik Fabrikası kuruldu.

Ürün yelpazesinde bisküvi, kek, gofret, kraker, çikolata ve şeker ana gruplarında 300’den fazla çeşit bulunuyor.

Satışlarının %25’i iç piyasaya, %75’i yurt dışına yapılıyor.

Bisküvi kenti, bisküvi ve bulgur kokulu kent Karaman’ın ekonomik çarkını çeviren, gelirini artıran, işsizlik belasından koruyan her kuruluşa, kuruluşların cömert patronlarına, yöneticilerine, emekçilerine şükran borçluyuz.

1500 kişinin çalıştığı bir büyük devi ayakta tutmak, geliştirmek, büyütmek, marka haline getirmek, umut kapısı olarak görülmesini sağlamak ve bunu lekesiz, şaibesiz, tertemiz bir ekiple 25 yıldır aralıksız sürdürmek ne büyük iş, ne büyük emek, ne büyük fedakarlık.

Anı Bisküvi A.Ş’nin şahsında Karaman ekonomisinin dinamosu olan kuruluşların hepsine Karaman halkı adına yürekten teşekkür ediyoruz.

Altın yıllara, daha büyük hedeflere. 15 bin işçinin çalışacağı günlere. Türkiye’yi sizler büyüteceksiniz. İş dünyası, emek veren, alınteri döken, fikir üreten emekçilerle büyüyecek bu ülke.

İşlerin yolunda gitmesi, ekonominin çarklarının sağlıklı dönmesi kültürel gelişmeyi, toplumda huzuru sağlar.

ANI Bisküvi’nin Karaman kültürüne, sosyal hayatına katkı ve desteği ile yayımladığı kitapları unutmuş değilim.

Toprak Damlı Evlerin Çocukları’nın başarı öykülerini yeni kuşaklara gururla anlatmak boynumuzun borcudur. Benzer yazıları dönem dönem sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?”

Abidin artık yok. Abidin şiirde yaşıyor. Abidin eserleriyle yaşıyor.

Ressam hemşehrilerimize sesleniyorum:
İşverenin heyecanını, işçinin huzurunu yansıtan bir çalışmaya ne dersiniz? Karaman’dan bir mutluluk resmi çıkmaz mı? 

Nice Altın Yıllara ANI!
Gümüş Yılınız Kutlu Olsun.

Ahmet Tek

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Tek - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karamanlılar yeni belediye başkanından hangi alanda çalışma bekliyor?
Tüm anketler