3 KASIM’DAN 3 KASIM’A AK PARTİ - 1

1999’da Karaman’da organize sanayi bölgesinde bir ambalaj fabrikasının açılışına gelen Erdoğan’ı gönlünde Türkiye aşkı olan ve bu aşka “Dava” adını koyan binlerce Karamanlı şehir girişinden kilometrelerce uzakta karşılamıştı. O gün Erdoğan’ı o muhteşem ve nitelikli kalabalığa sunmak bana nasip olmuştu…

Minareler süngü, kubbeler miğfer,
Camiler kışlamız, müminler asker,
Bu ilahi ordu dinimi bekler,
Allahu Ekber, Allahu Ekber.

Mısralarını okuması nedeni ile Cezaevine girecek olan Erdoğan demokrasi tohumlarını son kez toprağa serpip cezasını çekmek üzere Pınarhisar cezaevine doğru yola çıktı. Karaman’da Ermut ailesinin misafiri olan Erdoğan 10 Aylık Medres-i Yusufiye süreci Karaman’da yaptığı vedalaşmanın ardından başladı. Erdoğan’ı cezaevi sürecinden sonra ülkenin 18 yılına damga vuracak bir süreç bekliyordu.

ERDEMLİLER HAREKETİ” AK PARTİ’YE DÖNÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kurulan “Erdemliler Hareketi” AK Parti’yi kurduğu 14 Temmuz 2001 tarihinden sonra girdiği ilk seçim olan 03 Kasım 2002 seçimlerinden itibaren bütün seçimleri kazanarak 18 yıldır tek başına iktidarını sürdürüyor.

VATANDAŞLAR 2002 YILINDA NET MESAJ VERDİ

Siirt’te Ziya Gökalp’in "Asker Duası" şiirini okuması nedeni ile 1999 yılında 10 ay hapse mahkûm edilen ve siyasi yasaklı olan Erdoğan, Pınarhisar Cezaevi'nde hapis cezasını çektikten sonra ülkeyi karış karış gezdi. 14 Temmuz 2001 yılında AK parti adını alan Erdemliler Hareketi AK Parti ismi ile 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerine katılarak % 34.28 oy alarak tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa ulaştı. 3 Kasım 2002 koalisyon hükûmetlerinden bunalmış Türkiye’ye umut oldu. Vatandaşlar net bir mesaj verdi. Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde tek başına iktidar ve istikrar istiyordu.

Fakat siyasi yasaklı olan Erdoğan milletvekili olamadı. Başbakanlık görevini üstlenen Abdullah Gül 58'inci Cumhuriyet Hükümeti'ni kuruldu. Ardından Genel Başkanı Erdoğan’ın başbakan olmasına engel olan yasak; Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesinde yapılan değişiklikle kaldırıldı.

ERDOĞAN SİİRT'TE YENİDEN YAPILAN SEÇİMLERİN ARDINDAN MİLLETVEKİLİ VE BAŞBAKAN OLDU

Erdoğan’ın, 8 Mart 2003'te Siirt'te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilmesinin ardından Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükümet istifa etti ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni hükümeti kurma görevini Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'a verdi.

Erdoğan, 15 Mart 2003'te Türkiye’nin 59'uncu, AK Parti’nin 2’nci hükümetini kurarak 2014 yılına kadar sürdüreceği başbakanlık görevini üstlendi.

Genel Seçimlerin ardından gözler yerel seçimlere çevrildi, AK Parti 2004 yılındaki yerel seçimlerde de % 41,7'lik oy oranıyla 1950 belediyeyi kazanarak yeni bir başarıya imza attı.

AK PARTİ’DEN İLK CUMHURBAŞKANI GÜL OLDU.

2007'deki genel seçimlerde yüzde 46,58'lik oy oranına ulaşan AK Parti’nin önündeki yeni süreç yeni cumhurbaşkanını belirlemekti. Görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Sezer’in yerine cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ü aday gösterdi ve Gül Cumhurbaşkanı oldu.

AK Parti’nin yükselişini engelleyemeyen vesayet devreye girdi ve Genelkurmay Başkanlığı, Türk siyasi tarihine "e-muhtıra" olarak geçen ve laiklik vurgusunun yapıldığı açıklamayı 27 Nisan 2007’de yayımladı.

Tüm bu gelişmeler sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi 28 Ağustos 2007'de yapılan oylamada partinin kurucularından Abdullah Gül’ü Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçti.

AK PARTİ’NİN REFORMLARI ve ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ ÜLKENİN GELECEĞİNE IŞIK OLDU.

AK Parti, 2009 yerel seçimlerinde en fazla oyu olarak birinci olmasının ardından, 2010 yılında ülkenin gündemine 1982 Anayasası'nda değişiklik öngören düzenlemeye ilişkin halk oylamasını taşıdı. Referandum olarak anılan halk oylamasında yüzde 57,88 oranında "evet" oyu çıktı.

AK Parti’nin yükselişi 2011 genel seçimlerinde de engellenemedi, oyların yüzde 49,53 alan AK Parti 61’inci hükümeti kurdu.

AK Parti 2014 yılındaki mahalli idareler seçimlerinde de % 45,60 oy alarak bu seçimi de başarı ile kazandı.

HALK TARAFINDAN SEÇİLEN İLK CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

21 Ekim 2007'deki halk oylaması gereğince 10 Ağustos 2014'te yapılan seçimde oyların yaklaşık yüzde 52'sini alan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 12’inci ve halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasının ardından AK Parti, Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu Başbakanlığı ve hükümeti kurma görevini verdi.

Davutoğlu’nun görevinin birinci yılı dolmadan ilk genel seçime giren AK Parti, haziran seçimlerinde yara alsa da yine birinci parti olma özelliğini sürdürdü. Koalisyon istemeyen Türkiye 1 Kasım 2015 erken seçimlerinde AK Parti’ye tek başına iktidar görevi verdi.

AK PARTİ 15 YILDA 2 CUMHURBAŞKANI VE 4 BAŞBAKAN ÇIKARDI.

AK Parti’nin hedefinde Başkanlık sistemi vardı. 22 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen 2’nci Olağanüstü Kongre'de parti kurucularından Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkanlığına seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 65'inci Hükümet'i kurma görevini AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’a verdi. Yıldırım Türkiye’nin son başbakanı oldu. Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül hem başbakanlık hem de cumhurbaşkanlığı yaparken Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım da başbakanlık görevini yerine getirdi. AK Parti 15 yılda 2 cumhurbaşkanı ve 4 başbakan çıkardı.

Her şey yazının bu bölümüne okuduğunuz kadar kolay olmadı…

 Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür diyenlerdenseniz e-muhtıralardan darbelere kadar Başkan Erdoğan ve AK Parti’nin önüne çıkan engelleri ve destansı demokrasi mücadelesini bir sonraki yazımda okuyabilirsiniz.

Mustafa Kurşun

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Kurşun - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karamanlılar yeni belediye başkanından hangi alanda çalışma bekliyor?
Tüm anketler