-

105 yaşındaki Karamanlı

105 Yaşındaki İhtiyar Çınar Divan Gazetesi’ne Konuştu.

mask

105 Yaşındaki İhtiyar Çınar Divan Gazetesi’ne Konuştu.

Bugün 105 yaşında olan Recep Dede’nin hikâyesi aslında 450 yıllı aşıyor.

2/7
mask

Halen sağ ve sağlıklı olarak, 96 yaşındaki eşi ile birlikte yaşayan Karaman’ın en yaşlı insanlarından Recep Üstbaş Divan Gazetesine konuştu.

3/7
mask

Biraz halden düşmüş, takati zayıflamış ama olabildiğince dinç ve diri bir dimağa sahip Recep Dede 450 yıllık hikâyesini anlatırken sanki yeniden yaşıyordu acı tatlı hatıraları.

5/7
mask

Her şey 1400’lerin ortalarında Karamanoğlulları ile Osmanlı Devletinin aralarının açılmasıyla başladı. Yaşanan şiddetli savaşların ardından binlerce aile gibi Recep dedenin ataları da sürgüne yollandı. Artık onlar için nasip Balkanlardaydı. Anadolu’nun müzmin Türkmen ailelerinden olan bu ve diğer tüm Karamanoğlu halkları için zor ama katlanılması gereken yıllardı. Neden sonra alıştılar yeni yurtlarına. Toprak tutup vatan bellediler Balkanları. Aradan uzun zaman geçti ama çekilen acılan ve yaşanan çileler bir gün olsun unutulmadı. Tam 450 yıl sonra bu kez de Balkanlar karıştı. Osmanlı’nın Evlad-ı Fatihan deyip kol kanat gerdiği Balkan Türklerine yol yine görünmüştü. İşte O ailelerden birinin 3 çocuğundan biri Recep dede. Ailenin büyüklerinden nakledilen bilgiye göre 3 kardeşten biri Adana’ya, diğeri Adapazarı’na biri de Karaman’a gelir. 
Kader onları 450 sene sonra tekrar ata topraklarına geri getirmiştir. 

7/7
mask

Nasıl geçti Ömür” diyoruz Recep dede’ye, anlatıyor;
1910 yılında doğrum. Nüfus cüzdanımda doğum yerim “Açık” yazar. 105 yaşındayım ama resmi yaşım 100. Olarak görülüyor. Cumhuriyet kurulduktan sonra benden 5 yaş küçük kardeşim Cemal ile birlikte aynı tarihte kaydettiler. Soyadımızda Üstbaş Oldu. 
Biz hem Osmanlı hem de Cumhuriyet çocuğuyuz. Aslımız da Karamanoğulları’dır.  Ömrüm boyunca hep çok çalıştım. İtibar en önemli hasletimiz oldu. Titizlikten ve kurallarımdan hiç vazgeçmedim. Bu yaşıma geldim ama ütüsüz elbise giymedim, traş olmadan sokağa çıkmadım.

30 Haz 2015 - 16:15 - Yaşam

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.




Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi