Kazım Karabekir vefatının 72. yılında Karaman'da anıldı

Kurtuluş Savaşı'nda Doğu Cephesi Komutanlığı yapan Kazım Karabekir'in vefatının 72.

Kazım Karabekir vefatının 72. yılında Karaman'da anıldı
Kazım Karabekir vefatının 72. yılında Karaman'da anıldı
+16
Haber albümü için resme tıklayın

Kurtuluş Savaşı'nda Doğu Cephesi Komutanlığı yapan Kazım Karabekir'in vefatının 72. yılı dolayısıyla Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesinde anma töreni düzenlendi.

KARAMAN (AA)

Kazımkarabekir Parkı'ndaki törende, Karaman Valisi Fahri Meral, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Kazımkarabekir Belediye Başkanı Recep Boyacıoğlu ve Kazım Karabekir Paşa'nın ailesi anıta çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından anma programı, Kazımkarabekir Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda devam etti.

Vali Meral, burada yaptığı konuşmada, bir ülkenin tarihi ve milli değerleriyle var olduğunu söyledi.

Yakın tarihin önemli değerlerinden birisinin şüphesiz Kazım Karabekir Paşa olduğunu ifade eden Meral, şunları kaydetti:

"O sadece askeri ismiyle değil siyasi tarihi ile meclisin unutulmaz başkanlarından birisi olarak Türk tarihinin mümtaz simalarından olmuştur. Ülkemizin yetiştirdiği unutulmaz devlet adamlarından biri olan Kazım Karabekir Paşa en az askerlik mesleğindeki başarıları kadar eğitim alanında da çok önemli çalışmalara öncülük etmiştir. Bundan yaklaşık 90 yıl kadar önce içerisinde bulunulan savaş ortamına rağmen eğitim alanında oldukça kapsamlı bir projeyi yürürlüğe koyarak doğuda eğitim alanında adeta bir reform gerçekleştirmiştir."

AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan da Kazım Karabekir Paşa'nın unutulmaz bir kahraman olduğunu dile getirerek, "Kazım Karabekir Paşa bir destandır, örnek bir insandır. Kazım Karabekir Paşa, eğitim ve öğretimdeki başarısıyla öğrencilerimize, 12 yıllık siyasi hayatı ile bizlere 12 yıl şiir ve yazıları ile tarihimize ve 27 yıllık askeri görevindeki kahramanlığı ile de milletimize ışık tutan bir meşaledir." dedi.

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver de Kazım Karabekir Paşa'nın Karaman'ın en önemli değerlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, görev aldığı tüm savaşlarda üstün başarılara imza atmış bir komutan olduğunu aktardı.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Güler de "Hemşehrimiz Kazım Karabekir Paşa" konulu sunum yaptı.

Güler, ülkede son yıllarda "belgesiz ve bilgisiz kişilerin tarihe hastalıklı kafa ile baktığı bir anlayışın geliştiğini" belirtti.

"Kazım Karabekir Paşa, Mustafa Kemal Atatürk'ün alternatifi değildir"

Bu anlayıştan Kazım Karabekir Paşa'nın da nasibini aldığını ifade eden Güler, Kazım Karabekir Paşa ve Atatürk'ün çatışan iki şahsiyet olarak toplumun ve milletin önüne getirildiğini söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa'nın gerek Milli Mücadele gerekse sonrasında devletin kuruluşu aşamasında izlenecek yol ve yöntemle bunların zamanlamaları konularında bazen görüş ayrılıklarının meydana geldiğini aktaran Güler, şunları kaydetti:

"Bunlar da doğaldır. Kazım Karabekir Paşa da bu nedenle Atatürk ile ters düşmüştür. Kazım Karabekir Paşa, Mustafa Kemal Atatürk'ün alternatifi değildir. Bu iki isim birbirlerinin düşmanı da değildir. Kazım Karabekir Paşa 1919'un o en zorlu günlerinde 'Emrinizdeyim Paşam' diyerek askerlikten istifa eden Mustafa Kemal Paşa'ya destek verirken de muhalefetle düştüğü zor zamanlarda da samimi ve dürüst davranmıştır."

Programa, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Şahin, Kazımkarabekir Kaymakamı Mehmet Ali Atak, Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu, daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

26 Oca 2020 - 22:03 - Gündem

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.139.632 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi