Kamil Uğurlu; Bu kararın vebâlini mahşere kadar boynunuzda taşırsınız

Eski Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu Karaman’a yapılacak olan meydan projesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Eski Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu Karaman’a yapılacak olan meydan projesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Ali Kantürk’ün fikri zemininde Kamil Uğurlu tarafından projelendirilen ve o günden bu yana merakla beklenen proje ile ilgili geçtiğimiz hafta AK Partili meclis üyelerinin Karaman Belediye meclisine verdiği dilekçe ile bu alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmesi konusu yeniden gündeme gelmişti.

Toplamda 8 bin metrekarelik alanın muvafakatı için AK Partili Belediye meclis üyelerinin sunduğu teklifin gündeme alınmasını MHP ve CHP'li Belediye meclis üyeleri reddederken, AK Partili 16 üye tarafından kabul edilerek oy çoğunluğu ile teklif plan ve bütçe komisyonu ile imar işleri komisyonuna havale edilmişti.

Karaman’da Piri Reis Vadisi, Türk Dünyası Parkı ve Ahmet Yesevi Camisi ile Yeni Musalla projeleri gibi Karaman Kent Meydanı Projesinin de mimarı olan eski Başkan Kâmil Uğurlu gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getirerek endişelerini ifade etti.

Karamandan.com haber merkezimize açıklamalarda bulunan Kâmil Uğurlu şu ifadelere yer verdi;

Millet Bahçesi ve Aktekke konusundaki kanaatim, teklifim ve endişem şudur:

Aktekke meydanı gibi yoğun tarihî doku barındıran alan, Türkiye’de azdır.

Kale, bugüne gelebilen nâdir ve önemli bir eserdir. Karaman şimdiye kadar kalesiyle tanımlanmıştır. Kaleyi destekleyen ve her biri pırlanta değerinde olan eserler (Aktekke, Süleyman Bey Hamamı, Hatuniye, Sadettin ali Bey Mescidi, Alaeddin Bey Türbesi, vs.) şehrin kadîm merkezi olan bu alanda inşâ olunmuştur ve her biri Mader-i Mevlâna’nın ruhaniyetine teslim edilmiştir.

Millet Bahçeleri elbette önemlidir ve ciddi ihtiyaçtır. İnsanların huzur içinde yeşil bir atmosferde nefes alması, modern şehirciliğin önemli ilkesidir. Fakat yer seçimi konusunda akıllı ve akılcı davranmak gerekir. Millet Bahçesi için seçilen alanda, yoğun yeşil doku içinde, trafikten âzâde, insanlar huzur içinde oturabilmeli, dolaşabilmeli ve nefes alabilmelidir.

Aktekke Meydanında yoğun yeşillik içinde böyle bir bahçe düzenlenirse:

&* Ağaçlar, Karaman’ın silüetini teşkil eden en önemli unsuru, kaleyi kapatacaktır.

&* Birbirleriyle bağlantılı olmak zorunda olan diğer küçük, fakat mimari değeri yüksek eserler birbirinden kopacaktır.

&* Trafik ve ticaret olmayan alan şekline sokulacak Aktekke, yani Karaman’ın atan kalbi duracaktır. İsmet Paşa caddesi dinamizmini kaybedecektir. Gazi Paşa Caddesi körelecektir. O bölgeye aykırı park eden araçlar, alanı adım atılmaz duruma getirecektir.

Önemli sakıncalardan biri de şudur:

Aktekke Millet Bahçesine verilirse Karaman’da açık hava toplantısı yapılacak alan kalmayacaktır. Siyasî ve sosyal toplantılar, mitingler, yürüyüşler Millet Bahçesinde yapılamaz. Çimler, çiçekler, havuzlar ve ağaçlar buna mânidir. Her şehirde mutlaka, görüşü kesmeyen bir açık hava toplantı alanına ihtiyaç vardır.

Ve Karaman’da buna Aktekke’den daha uygun, daha merkezi bir alan yoktur.

Konya’daki Mevlâna Dergâhı önündeki yeşil alan ve yetişmiş ağaçlar bu sebeple ortadan kaldırılmış, kesintisiz bir alan böylece sağlanmıştır.

Verilecek yanlış bir karar Karaman’ı tekrar 50 yıl geriye götürecektir.

Karaman, topoğrafyası gereği, yoğun yağışlardan önemli zararlar görebilecek bir şehirdir. Şimdiye kadar olmaması şehrin tâlihidir. Selin muhtemel akış güzergâhı bellidir. Piri Reis Vadisinin devamı olan ve şehri baştanbaşa kateden eski vadi tabanında binlerce aile meskundur. Allah korusun, bir sel durumunda burada teşekkül edecek faciayı hiçbir yönetim göze alamaz, almamalıdır.

Bu alanın düzenlenmesi için Millet Bahçesi projesi ilâhi bir şanstır, bir fırsattır. Bu alanda düzenlenecek bir peyzaj ve bahçe tanzimi, barındıracağı küçük ve fonksiyonel bentlerle, havuzlarla, su geçişleriyle, küçük gölet ve suni göllerle, teraslamalarla, hem bu muhtemel tehlikeyi önleyecektir, hem de birbirine bağlanmış bir yeşil doku akışıyla Karaman’ın iklimini değiştirecek, mikroklimasını yeniden düzenlemiş olacaktır.

Millet Bahçesi için alternatif başka yerler de mevcuttur. Türk Dünyası Parkının bulunduğu alan, Mara yolu başlangıcı, Mut yolu çıkışının sol kanadı vs.

Hiçbir siyasî kaygı taşımadan, sadece Allah’ın rızâsı ve sevgili Karamanımızın geleceği için düşünüyor ve hasbî kanaatimizi sizinle paylaşıyoruz.

Önemli bir karar verilecektir. Devletimiz Karaman için önemli bir yatırım yapacaktır. Onu doğru yönlendirmek gerekir, tarihî vebâldir. Belediye Meclisi üyeleri bu tarihi süreci Karaman’ın hayrına olarak değerlendirmelidir.

Yanlış bir kararın vebâlini, o kararın altında imzası olanlar, bugün değil, bu yıl değil, bu asır değil, mahşere kadar boyunlarında taşıyacaklardır.

21 Şub 2020 - 18:59 - Gündem

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi