3 Mihraplı Caminin Sırrı

İçine girenleri farklı iklimlere taşıyan Hoca Mahmud Camisi üç mihrabı ile dikkat çekiyor.

3 Mihraplı Caminin Sırrı
3 Mihraplı Caminin Sırrı
+17
Haber albümü için resme tıklayın

İçine girenleri farklı iklimlere taşıyan Hoca Mahmud Camisi üç mihrabı ile dikkat çekiyor.

Hoca Mahmut Cami; ahşap minaresi, yanyana duran 3 mihrabı ve muhteşem atmosferi ile girenleri adeta büyülüyor.

1950 yılından önce uzun yıllar askeri depo olarak kullanılan Hoca Mahmud Camisi’nin içinde özellikle yanyana duran 3 mihrap dikkat çekmektedir.

3 Mihraplı cami olarak ta anılan Hoca Mahmud Cami, Hoca Mahmud Mallesinde aynı adı taşıyan çeşmenin yanındadır. Cami  son zamanlarda imamının adı olan "Kazım Hoca Mescidi" şeklinde de anılır olmuş.

Neden 3 Mihrap var

Hoca Mahmut Camisinin neden 3 mihraplı olduğu konusunda 3 ayrı rivayet bulunmaktadır.

En muteber rivayet; caminin ayrı bölümlerinin birleştirilmesi sonucu 3 mihrap aynı alana dahil olmuş iddiasıdır. Bu iddiaya göre cami yapıldığı yıllarda yazlık ve kışlık halinde iki bölüm olarak kullanılmış. Hem yazlık hemde kışlık bölümde mihrap olduğu için camide iki mihrap varmış. Yapılan tadilatta iki bölüm birleştirilince iki mihrap yanyana gelmiş. Cumhuriyet döneminde yeniden tadilat gören camiye 3. bir mihrap daha eklenmiş. Böylece cami 3 mihraplı hal almış. Bu son mihrabın başka bir camiden taşındığı rivayet ediliyor.

Diğer rivayete göre; üç mezhebin ayrı ayrı imalarla dilenirse aynı anda namaz kılmalarına olanak verilmesi için camiye 3 mihrap yapılmış olma ihtimalidir.

3. rivayete göre ise; cami çarşı içersinde bulunduğu için cematinin fazlalığı nedeniyle, ayrı ayrı gelen cemaatin toplu halde namaz kılabilmeleri için yapılmış. Yani namaz vakti geldiğinde mevcut bulunan cemaatle 1. mihrapta namaza duran imam namaza devam ederken, sonradan gelen gruba bir başka imamın diğer bir mihrapta namaz kıldırabilmesi için gerek duyulmuş.

Hoca Mahmut Cami Kitabesi

Hoca Mahmut Camisinin kışlık kapısının üstünde  ta'lik yazılı aşağıdaki üç satırılık kitabe bulunur;

Bu kitabe bize caminin harab bir halde iken Aşıranlı Konyalı Oğlu tarafından ihya edildiğini göstermektedir. Üçüncü satırdaki ifadeler Ebced hesabına vurulunca  caminin 1311 H. 1893 M. tarihinde tamir edildiği anlaşılmaktadır.

Hoca Mahmut Camisini üç boğdam halinde altı ağaç sütunlu bir dam örtmekte idi. Son zamanlarda damın örtüsü kiremide cevrilmiştir. Sütünların üstlerindeki kirişlere nefis bir sülüs ile oyma Kur'an'dan ayetler yazılmıştır. Şimdi yanlız ikinci boğdamın bir kısmında ile Haşr süresinin son ayetleri okunmaktadır.

Sütunların tahta başlıkları devrinin tahta işçiliğine örnek olcak şekilde  bezenmiştir. Caminin solunda söveleri muntazam taşla  yapılmış bir bina vardır. Burasını geniş bir kemer ikiye ayırmıştır. Karşıda bir de ocak görülür. Burasının Dar-ül-huffaz veyahut Dar-ül-hadis olduğunu zannediyoruz.

Caminin ve Dar-ül-hadis'in önü kabristandır. Burada, Karamanoğulları devrinin taşçılık sanatının şaheseri dört mezartaşı vardır. Birinci mezarın baştaşının dışında  nefis bir sülüs yazısı bulunur.

25 Nis 2017 - 13:29 - Gündem

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.139.632 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi