Okullar Açılacak mı ?

Son günlerin herhalde en popüler sorusu: Okullar Açılacak mı? Bilindiği üzere Covid 19 salgınına karşı tedbiren 16 Mart 2020 itibarıyla okullarda yüz yüze eğitime ara verildi.

Okullar Açılacak mı ?
Video için play'e tıklayın

Son günlerin herhalde en popüler sorusu: Okullar Açılacak mı?

Bilindiği üzere Covid 19 salgınına karşı tedbiren 16 Mart 2020 itibarıyla okullarda yüz yüze eğitime ara verildi. Sonraki süreçte devlet bazı kısıtlamalarda bulunarak sokağa çıkma yasağı getirdi ve bazı yerler kapatıldı. Herkes "Evde Kal Türkiye" kampanyasına gönüllü veya korkusundan katıldı. 1 Haziran 2020 itibarıylela tüm kısıtlamalar kontrollü bir şekilde kaldırılmaya başlandı ve hala devam etmekte.

Yeni,normal dediğimiz normalleşmeye doğru adımlar Bilim Kurulu tavsiyesi üzerine atıldı. Bundan yaklaşık 2 ay önce, işte, tatil sezonu döneminde "Oteller Açılacak mı?" konusu uzun süre konuşuldu. Peşinden maçlar konuşuldu ve lig tamamlandı. Arkasından "Düğünler ne olacak?" dendi ve bir müddet konuşuldu ve düğünler nerdeyse eski düzene yakın tam gaz devam ediyor.

Bugünlerde herhalde elde kalan tek malzeme "Okullar Açılacak mı?"konusu oldu. Şimdi ilgili ilgisiz herkes bu konuyu konuşuyor okullar açılacak mı?

Evet,açılacak..!

Çünkü Türkiye'de hayat birçok alanda maske, mesafe ve temizliğe dikkat ederek normale döndü ve dönmeye devam ediyor. Dönmek zorunda çünkü hayatı durdurarak sürdüremezsiniz. Okul tek başına okul değildir, birçok bileşeni vardır. Birçok kişi ve sektörü etkilemektedir. O yüzden okullarda kontrollü bir şekilde açılacak. Zaten böyle dinamik bir süreçte Bilim Kurulu gelişmelere bağlı olarak kısıtlama veya daha çok genişletme kararları alacaktır.

Bu konuda Milli Eğitim Bakanımız geçen hafta televizyonda yaptığı konuşmada ve dünkü  yaptığı açıklamalarda okulların açılacağını ve hazırlıkların devam ettiğini belirtti. Bakanlığın yayınladığı  yıllık çalışma takviminde detaylar yer aldı. Bu arada  halihazırda 20 Temmuz 2020 itibarıyla çeşitli illerde liselerin 12. sınıfları yaz kursu derslerine başladı. Bilindiği üzere zaten 1 Haziran'da ana sınıfı ve kreşler açılmıştı ve onlar da devam ediyor.

Burada problem okul mu, öğrenci mi? Öğrenciler için taşıyıcı olabilir işte dikkat etmezler falan gibi iddialar var. Doğru kabul etsek bile aynı öğrenci AVM'de, aynı öğrenci tatilde, oyun parkında, aynı öğrenci çarşı pazarda geziyor. Ya da o çocuk evde olsa bile anne baba eve virüs taşıyabilir. Dolayısıyla virüs sadece okula uğrayacak değildir. Temizlik ve güvenlik anlamında okullar en temiz ve en güvenli yerlerdir. Tüm resmi ve özel okullar bu konuda gerekli tedbirleri almakta ve çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar. Bayram sonrası zaten birçok okul halihazırda eğitimine başlamış olacak 31 Ağustos'tan sonraki süreç havaların soğuk olmasından sonra oluşabilecek olarak mevsimsel gripten kaynaklı olan artışa da göre bakılacak, yeniden Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda yeni kararlar alınabilir.

Unutulmamalıdır ki Almanyada okullar bu hafta sonu kapanacak, Hollanda geçen hafta kapattı. Yani vaka sayısı bizden daha fazla ülkeler eğitimini yaptı.

Bu arada da  bu süreçte bilindiği üzere MSÜ , YKS ve LGS  gibi milyonlarca öğrencinin katıldığı sınavlar yapılmıştır. Hastalığın seyri açısından artış gözlemlenmemiş tam tersi yaz döneminde bilindiği üzere bu kadar normalleşmeye rağmen azalma eğilimi sürmektedir.
Peki,Bakanlığın dediği Hibrit model nasıl işleyecek?

Bilindiği üzere resmi okullarda birkaç ili istisna tutarsak, sınıf mevcutları 40 kişinin üstünde. Üstelik bu yıl 4+4+4 ün sonucu olarak 9. sınıflarda 423.000 öğrenci fazlalığı bulunmaktadır. Bu nedenle fen lisesi sınıf kontenjanları bile 34'e çıkarılmıştır. Bakanlık bu sorunu aşmaya çalışırken bir de pandeminin getirdiği yükü seyreltme işi ile çözmeye çalışmakta. Seyreltme iki şekilde yapılacak öğrenci sayısı ve ders sayısı düşürülecek. Sıra ve derslik yetersizliğini aşmak için öğrenciler ikili eğitime veya günaşırı okula gelmeleri istenecek. Tabi ki bu süreçte uzaktan eğitim desteği sürecek. Süreçle ilgili kararlar Bilim Kurulunun tavsiyelerine göre şekillenecek. Özel okullar ise bu sürece sınıf mevcutları daha az olduğu için daha kolay adapte olacaklardır.

Temennimiz,salgının tamamen bitmesi ama aşı çalışmaları tamamen neticelenene kadar belli bir dozda süreceğe benziyor. Bizim yapacağımız, işimiz ne olursa olsun ister eğitimci, ister bir sağlık çalışanı olalım, bu virüsle yaşamayı öğrenmek ve hayatı durdurmadan kontrollü bir şekilde maskelerimizi takıp, fiziki mesafe ve bireysel temizliğimize dikkat ederek en az hasarla bu sürece atlatmaya çalışacağız.

Bu vesileyle yeni eğitim-öğretim yılında tüm öğrenci ve öğretmenlere başarılar diliyorum.

Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı'nızı şimdiden tebrik eder;sağlıklı ,virüssüz günler dilerim.

Mehmet COŞAR

28 Tem 2020 - 17:04 - Eğitim

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi