EN İYİ ANAOKULUNU NASIL SEÇERSİNİZ ?

Çevremize ve çocuklarımıza faydalı olurken anaokulu kavramı hakkında birçok kişinin çokta fazla bilgi sahibi olmadıklarını düşünerek kaleme aldığım ve faydalı olacağını düşündüğüm bir yazı dizisiyle sizlerle birlikte olacağız.

EN İYİ ANAOKULUNU NASIL SEÇERSİNİZ ?
EN İYİ ANAOKULUNU NASIL SEÇERSİNİZ ?
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Çevremize ve çocuklarımıza faydalı olurken anaokulu kavramı hakkında birçok kişinin çokta fazla bilgi sahibi olmadıklarını düşünerek kaleme aldığım ve faydalı olacağını düşündüğüm bir yazı dizisiyle sizlerle birlikte olacağız.Yeni eğitim öğretim yılı için  birçok aile anaokulu arayışına başladı bile…ilk yazımda en iyi anaokulu seçimini nasıl yapabilirsiniz bu konu ile ilgili bazı önerilerde bulunacağım.

Anaokuluna giden veya gitmeye hazırlanan, çocuğu için araştırma yapan, 3-6 yaş çocuğu bulunan, kendi yaşadıkları zorlukları veya aklına takılan soruları ve bunların cevabını bulamayan tüm ebeveynlere faydalı olması dileğiyle.

Çocuğunuz için iyi bir anaokulu mu arıyorsunuz? Pek çok anne baba çocuğuna anaokulu seçerken zorlanır.Peki  şimdi ne yapacaksınız?

Yapılan çalışmalar, okul öncesi eğitim alan çocukların okul devam oranlarının ve akademik başarılarının okul öncesi eğitim almayan çocuklardan daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bir genelleme yapmaksızın, her çocuğun kendine özgü yetenekleri, kişisel özellikleri ve gelişim farklılıkları olduğunu göz ardı etmeden, edindiğimiz tecrübeler herhangi bir okul öncesi eğitim deneyimi olmayan çocuğun, ilkokula başlama sürecinde gerek anneden ayrılma konusunda gerekse akademik anlamda zorlanabileceğini göstermiştir.Durum böyle olunca çocuğunuzun hayat başarısı çok önemli ve en iyi anaokulunda yetişmesi tercihiniz oluyor.Peki en iyi anaokulunu nasıl seçeceksiniz? Seçim yaparken nasıl bir araştırma yapmalısınız?

Öncelikle, çocuğunuzu tanımak, onun ilgi alanları ve beklentilerini bilmek. Ben veli olarak okuldan neler bekliyorum, ihtiyaçlarımız neler, gibi sorulara yanıt vermek.Sonrasında uygun olan kurumların listesini çıkarıp, çocuğunuzla birlikte onları ziyarete gitmek atılacak ilk adım olabilir.

1-Hangi Bakanlığa Bağlı ?

Okulların bağlı bulunduğu kurumlar önemlidir öncelikle seçeceğiniz okulun Milli Eğitim Bakanlığına mı bağlı?yoksa Aile Çalışma ve  Sosyal Hizmetler  Bakanlığına mı bağlı olduğunu araştırmalı çalışma sistemleri ve yönetmelikleri hakkında bilgi edinip ona göre tercih etmelisiniz.

2-Kurumun Felsefesi ve Eğitim Yaklaşımı ?

Çocuğunuzu kaydettirmeden önce kurucu ile görüşüp kurumun eğitim geçmişi hakkında bilgi edinip ,kurucunun eğitim ile ilgili çalışmalarının olup olmadığını da sormalısınız.Özel bir eğitim sistemleri var mı?Yapılan etkinlikler tekdüze mi yoksa çocukların yaratıcılıklarına açık mı ?Çocukların kişisel bilgi ve becerileri destekleniyormu ?Burada çocuğunuzun uzman bir öğretmen ve yönetim kadrosu ile karşı karşıya olması önemlidir.

Reggio Emilia ,Waldorf ,Montessori gibi duydugunuz erken eğitim ekolleri var mı ?araştırmalısınız.

Yabancı dil konusunda da abartılı vaadlere dikkat edilmeli, yaygınlaşan “çift dilli,3 dilli eğitim” v.s vaadlerine temkinli yaklaşılmalıdır.Yabancı dil öğretmeni okulun kadrosunda mı başka bir devlet okulundan saat ücreti karşılığında mı geliyor sorulmalıdır?Yabancı dil öğretmeni  ile tanışmalı yabancı dil öğretirken nasıl bir yol izliyor size profesyonelce anlatması gerekmektedir.

3-Mekan                                                          

Kafanızda oluşan resim nasıl ?Kalabalık oradan oraya koşuşturan çocuklarla dolu bir yer mi ?Yoksa az sayıda çocuğun olduğu sakin huzurlu bir yer mi ?Okullarda mekan düzenlemesi önemlidir.Geniş ,ferah ve hava alabilecek derslikler varmı ? Mekan Temiz ve düzenli mi? Bahçe ve oyun alanları kullanılmış mı ?

Mekanda önemli hususlar ev ortamı gibi sıcak okul ortamı için elverişli tertemiz yeterli oyun gruplarına ve güvenlik tedbirlerine sahip olmasıdır

Etkileyici bir mekan tanzim edilebilir ama üstün eğitim kalitesi ve mutlu bir sınıf ortamı için esas olan yürek,bilgi ve emek gibi ilk bakışta görünmeyen unsurlar da önemlidir.

4-

Öğretmen

Öğretmenin Eğitimi ve Tecrübesi önemlidir.Kurumdan öğretmen ile tanışmayı talep etmelisiniz.Öğretmen çocuğunuzun gelişim evresinde onun doğru şekillenebilmesine olanak sağlayacak potansiyele sahip olmalıdır. Bu konuda tecrübe sahibi olduğundan emin olmalı, çocuğunuzun emin ellere teslim etmenin rahatlığını yaşamalısınız. Okul öncesi eğitim kurumunda öğretmenler arasındaki olumlu iletişim çocuklar üzerinde de olumlu etkiler gösterir. Birbirleriyle iletişimi kuvvetli personellerin yer aldığı bir eğitim kurumu seçmeli ve çalışanların mutluluğundan emin olmalısınız. Mutlu öğretmenler ve mutlu çalışanlar çocuğunuz için de mutluluğun anahtarı olacaktır.

5-Referans

Öncelikle araştırma yaptığınız  okulda halen veya önceden çocuğu olan “fikrine güvenilen” bir velinin tavsiyesi önemli bir avantajdır.Yakın çevrenizde titiz,dürüst,ne istediğini bilen, araştırıcı,ölçebilen bir komşunuz veya tanıdığınızın referansı sizi rahatlatacak hatta tam isabet için yeterli olabilecektir.

6-Şeffaflık ve İletişim 

 

Okullarda  şeffaflık ve iletişim önemli hususlardır.MEB internetten kamera yayınını yasaklaması dolaysıyla dahili kamera sistemi ile ancak iç denetim yapılabilecektir. Veli randevusuz okulu ziyaret edebilmelidir.Okul-Veli iletişimi bu sektörde çok önemlidir.Çocuğun kaydı sırasında rastlanan sıcak ve samimi yaklaşım yıl boyu devam etmelidir

.

7-Deneme Süreci

Bu süreçte kesin kayıt yaptırmadan alıştırma haftası imkanı sunan okullar tercih edilmelidir.Okulların deneme süreci planları nasıl sorabilirsiniz.Unutmayalım  anne evde veya işyerindeyken içinin rahat olmasını ister. Karşılıklı güven çok önemlidir,çocuğunuza nasıl davranıldığı konuşunda endişelerinizin olmaması için mutlaka okuldan alıştırma haftası talep etmelisiniz.

2000 yılında Almanya da yapılan bir araştırma sonucuna göre oryantasyon sürecinin yanlış uygulanması,çocukların daha sık hastalanmalarına,bağlanma korkusuna ve gelişim duraksamalarına neden olabilir.Sağlıklı ve Sorunsuz bir oryantasyon için Çocuğun anaokulu ve kreş gibi yeni bir ortama güven duyması yavaş bir alışma süreciyle ,sağlıklı bir biçimde organize edilmeli .Çocuk bir anda anne ve babasına veda etmek zorunda bırakılmamalı.

8-Yemek ve Hijyen

Yemek konusu da hassas olunması gereken konuların başında geliyor. Aylık menüyü mutlaka kurumdan isteyerek, hangi besinlere ve günlük ihtiyaçların karşılanıp karşılanmadığına dikkat edin. Bu yemeklerin nerede hazırlandığını öğrenin ve hijyen konusunu da göz ardı etmeyin. Tuvaletlerin de mutfak ile birlikte temiz olması ,mutfak ve temizlik personelinin ayrı ayrı bulunması ve bu personellerin hijyen sertifikalarının olması çok önemli

Bu yanıtlar sonrasında okullar arasında karşılaştırmalar yapmak, en uygun olanın seçiminde kolaylık sağlayacaktır. Bunların sonucunda hem çocuğun hem de velinin okulu beğenmiş olması ve güvenmesi de önemli.

Mutlu Bireyler Yetiştirmemiz Dileğiyle…

Özel Dahi Çocuk Anaokulu /TUBA AKGÜL
                                                                                              

25 May 2019 - 18:56 - Eğitim

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.137.288 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi