1101 Yılı Haçlı Seferleri ve Ermenek - (I)

Bu araştırma yazımda Haçlı Seferlerinin en önemlisi niteliğini üzerinde barındıran Selçuklular ile Haçlılar arasında yapılan üç ayrı savaş ve sonuçlarını aktararak üzerinde yaşadığımız Anadolu topraklarının değerini anlatmaya çalışacağım.

Şahsım bir tarihçi değilim ancak bir öğretmen olarak 32 yıl boyunca M.E. B. programları doğrultusunda derslerimizi verdik. Dersini alan yüzlerce öğrencilerimizde bu vatana hizmet için bayrak yarışındaki bayrakları alarak emin adımlarla hedefe koşmaktadırlar.

Haçlılarla 200 yüz yıla yakın süre içinde defalarca savaşlar yapılmış. Haçlılar maalesef yöremize de kirli ayaklarını basmışlardır. 1101 yılında Ermenek yöremizde Haçlılarla savaşlar yapıldığını tespit etmeye çalıştım. Bu tespitimi duyurduktan sonra tarihçilerimiz ve yöre araştırmacılarımız konuya eğilerek çok daha net kanıtlar ortaya koyacaklarından eminim. Yöremizde iki yaylada iki önemli savaşı duyurmak, belgelemek istedim.

Yapmış olduğum araştırmalarda öncelikle izlediğim yol parçadan bütüne gitmek oldu. Yöremizde yaylalarında bulunan üç ayrı mezarlık yörük mezarlığı olarak atfedilmesine rağmen gerçekte hiç de öyle olmadığı, ancak bu mezarlıklara yöremizin konar-göçerleri yörüklerimizin de defin yaptığı da bilinen bir gerçektir.

Lakin bu mezarlıkların ilk oluşumu bir olayla ilişkili olduğunu duymadık, bilmiyorduk. Ta ki daha önce yazdığım iki kitap (Sbide Antik Kenti-Yukarı Çağlar / Torosların Yukarısı Ermenek) için yaptığım araştırmalar sırasında bambaşka bir gerçeğin ortada olduğunu gördüm. İşte o gördüğüm gerçeği sizlere yansıtırken 1101 yılında Anadolu’ya giriş yapan 300-450 civarındaki Haçlı ordusunun geçiş güzergâhları ve yaptıkları savaşlarla kendi mezarlarını kazdıklarını sergilemeden geçemeyeceğim.

1.Ordu: Lombard – Fransız –Alman
2.Ordu: Neversli Fransızlar
3.Ordu: Aquitania –Bayern kökenli askerlerin toplamından oluşuyordu.

Birinci Ordu: İstanbul’dan hareketle Tokat Niksar’a doğru oldu. Ancak henüz Niksar’a ulaşmadan Merzifon savaşıyla kaynak alıntılarımda da göreceksiniz 160.000 dolayında askerin savaş meydanlarında kaldığı, başlarındaki kontların ise kaçarak canlarını kurtarabildiği…

İkinci Ordu: İstanbul, Ankara, Kulu, Cihanbeyli, Konya ve Ermenek güzergâhına hareket ettikleri görülmektedir. Ankara’dan hareket eden 1101 Haçlı Seferine dâhil olanların Kulu, Cihanbeyli, Konya ve ileriki savaş alanları ve Ermenek’e doğru ilerleyen ordunun 300 kişilik bölümünün açlık ve susuzluktan, Konya-Ermenek arasında dağlara ve sık ormanlık alana kaçan ve kovalanan 700 kişiden sadece 12 kont ve üst kademenin varabildiği…

Üçüncü Ordu: Akşehir üzerinden gelip, İsmil, Karapınar güzergâhından Ereğli’ye girişleri ve yok edilişleri, ordu yöneticilerin kaçarak canlarını kurtarabilmeleri…

“Batılılar için tam bir hezimetle sonuçlanmış olan 1101 yılındaki haçlı hareketi, bütün haçlı seferleri dönemini etkileyen büyük bir öneme sahiptir. Belki de, böylesine kesin bir yenilgi yüzünden Batılı tarihçiler tarafından göz ardı edilmiş olan bu girişim, tam aksine bizim tarihimiz bakımından hayati önem taşımakta olup, Anadolu'yu yurt edinme çabası içinde bulunan Türk milletinin geleceğini tayin eden bir "varoluş" mücadelesi sergilemektedir. Çünkü 1101 yılındaki harekete katılan üç büyük haçlı ordusuna karşı Anadolu'nun savunulmasında, Türkiye Selçuklu ve Danişmendli Türklerinin Sultan I. Kılıç Arslan'ın emrinde -bütün sorunları bir tarafa bırakarak- birlik ve beraberlik içinde giriştikleri mücadele ve kazandıkları zafer, Anadolu'nun artık bir Türk yurdu olduğu gerçeğini vurgulamak gibi fevkalade önemli bir anlam taşımaktadır. Ayrıca bu başarı, bundan sonra Anadolu'nun yabancılar tarafından değil işgalini, bu topraklardan geçmek imkânını bile ortadan kaldıran yeni bir dönemin başlangıcını da simgeler.

Dini motif bir tarafa bırakılacak olursa, aslında Türkleri Anadolu'dan söküp atmak ve bu toprakları bizzat ele geçirmek düşünce ve hedefi ile sahneye konulmuş bulunan Haçlı Seferlerinin amacını işte 1101 yılında kazandığımız bu başarılar yok etmiş, haçlı hareketine ilk darbeyi vurmuş ve milletimizin gelecekteki kaderini etkileyecek olumlu gelişmelerin temel taşını teşkil etmiştir.

Nitekim 200 yıl sürecek haçlı seferleri döneminde doğuya yönelen Batılı ordular, bundan sonra seferlerini artık Anadolu'nun dışından, deniz yolundan yapmak zorunda kalacaklardır”[1]

Araştırma
Durmuş Ali Özbek
[1] Prof. Dr. Işın Demirkent, 1101 Yılı Haçlı Seferleri, s.18

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Durmuş Ali Özbek - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi

Anket Karamanlılar yeni belediye başkanından hangi alanda çalışma bekliyor?
Tüm anketler