Koronavirüs aşısının denendiği ilk kişiden açıklama! Sağlık durumu nasıl?

ABD'de geliştirilen koronavirüs aşısının ilk kez denendiği Jennifer Haller, sağlık durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD'de geliştirilen koronavirüs aşısının ilk kez denendiği Jennifer Haller, sağlık durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Haller, "İlk doz aşıyı olduğum tarihin üzerinden 16 hafta geçti ve kendimi mükemmel hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavürüs salgınına karşı etkin aşı arayışları devam ediyor. ABD'de biyoteknoloji şirketi Moderna'nın geliştirdiği aşının üzerinde denenmesi için ilk gönüllüler arasında yer alan Jennifer Haller'ın son durumu merak konusuydu. Sağlık durumuyla ilgili konuşan Haller mükemmel hissettiğin söyledi.

"MÜKEMMEL HİSSEDİYORUM"

Bir teknoloji şirketinde Start-up operasyonları müdürü olarak görev alan Jennifer Haller (43), 16 Mart tarihinde ABD'de deneysel Kovid-19 aşısı olan ilk kişiydi. ABD'de Temmuz ayında bir haber sitesine verdiği röportajda Haller, "İlk doz aşıyı olduğum tarihin üzerinden 16 hafta geçti ve kendimi mükemmel hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Aşı ile ilgili bazı teknik bilgiler veren Haller, 'Moderna'nın geliştirdiği aşıda mesajcı RNA kullanılıyor. Bana göre bu yeni ve çok farklı bir yöntem' dedi.

Bir başka aşı gönüllüsü olan Neal Browning ise mesajcı RNA yöntemi ile ilgili olarak 'Yeni kullanılan yöntem ile vücudunuzun bağışıklık sisteminin tepki verebilmesi için virüsün ölü ya da güçsüzleştirilmiş hali enjekte ediliyor. Vücudunuz virüsün parçaları üreten bir fabrika gibi oluyor ve böylece virüse karşı tepki gösterebilecek hale geliyor' şeklinde anlattı.

"HERHANGİ BİR YAN ETKİ İLE KARŞILAŞMADIM"

Haller, "Moderna birkaç hafta sonra gönüllü olan sekiz kişinin antikor ürettiğini açıkladı. Bu da aşının virüse karşı etkili olabileceğini gösteriyor" dedi ve aşı sonrasında herhangi bir yan etki ile karşılaşmadığını belirtti.

Aşının kendisine virüse karşı bağışıklık kazanma şansı verdiğini belirtse de, Haller işini şansa bırakmadığını ve bazı önlemler aldığını söyledi. Haller, "Halk arasında dolaşırken maske takmak gibi önlemler alıyorum. Özel bir bağışıklığım varmış gibi davranmıyorum" dedi.

Jennifer Haller'ın gönüllü olduğu aşı dışında dünya genelinde 150'nin üzerinde olası Kovid-19 aşısı geliştirilme aşamasında. Yirmiye yakın deneysel aşı ise insanlar üzerinde deneniyor.

MESAJCI RNA NEDİR?

Mesajcı RNA (mRNA), gene bağlı olan DNA dizilimine bağlı olan RNA molekülene verilen addır. mRNA'lar hücre çekirdeğini terk ederek proteinlerin üretildiği çekirdek dışında yer alan hürce bölümüne (stoplazma) geçer.

26 Ağu 2020 - 12:06 - Dünya

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.185.003 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi