Karaman'da "sarıkız" alarmı

Karaman'da bir evde görülen halk arasında "sarıkız" olarakta bilinen böcek panik yarattı.

Karaman'da "sarıkız" alarmı
Karaman'da "sarıkız" alarmı
+4
Haber albümü için resme tıklayın

Karaman'da bir evde görülen halk arasında "sarıkız" olarakta bilinen böcek panik yarattı.

Karaman Yeni Şehir mahallesinde ikamet eden Yunus Erduran, öğle yemeği için geldiği evinde sarıkız örümceği ile karşılaştı.

Karaman'da daha öncede görülen tehlikeli örümcek, bu kez Erduran'ın evinde yavru halde ortaya çıktı.

Yerden yaklaşık 1 metre yukarı zıplayabilen ve ısıya duyarlı hareket edebilen örümceği yavru olması avantıjıyla kıskıvrak yakalayan Erduran, bir kavanoza alarak muhafaza etti.

Erduran, Karaman'da bu örümceğin sık görülmeye başlandığını ve dikkat edilmesi için hemen paylaşmak istediğini belirtirken, "Öğle yemeği için eve geldiğimde bu örümcek türünün yavrusu ile karşılaştım. Daha önceden edindiğimiz bilgilere göre çok tehlikeli bir örümcek, kalıcı hasar verebiliyor diye biliyorum. Örümcek eve geldiğimde perdenin üzerindeydi. Temkinli yaklaşarak yakaladım ve kavanoz içerisine aldım şuan orada duruyor." dedi.

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ NEDİR?

Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu'nun bazı kesimlerinde yaşayan Sarıkız örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar. Bu nedenle et parçalarını kolayca koparabiliyorlar. Bir insan eli kadar boyu olan Sarıkız örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarıkız örümceği, akrep bile avlayabiliyor.

Sarıkız örümceğinin diğerlerinden ayıran en önemli ve tehlikeli özelliği ise saldırgan bir yapıya sahip olması. Güçlü çene yapısına sahip olan Sarıkız örümceği, kendisinden büyük canlılara bile saldırmaktan çekinmiyor.

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ ISIRIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk başta örümcek tarafından yapılan bir ısırma fark edilmeyebilir. Isırık genelde bir pinprick veya hafif bir sokma gibi hissedilir. Daha sonra belli başlı belirtiler meydana gelmeye başlar. Bunlar; Karın bölgesi civarında sertleşmeler Karın bölgesi civarında çok şiddetli ağrılar Bulantı ve kusma Üşüme ve titreme Titremeden kaynaklı meydana gelen yüksek ateş ile terleme Vücudun bazı bölgelerinde kramplar Örümcek türlerinden küçük olanların çoğu zararsız şekilde yaşamımızda yer alırken bazıları oldukça zararlıdır. Özelliklede sarıkız örümceği türü bu zararlılar içinde yer alır.Ülkemizde Güney Anadolu ve İç Anadolu Bölgesinde sık şekilde gözlemlenen bir türdür. Etle beslenmeyi seven bu canlı deve örümceği olarak da bilinir. Örümcek akrep ile beslenir. Sarıkız örümceği soktuğu anda anlamak zor olabilir. İlerleyen saatlerde meydana gelen belirtileri insanlarda sorun yaratır. Çünkü bu canlı dişlerinin yardımı ile deri bölgesinde uyuşma sağlar. Ardından bu uyuşmuş bölgenin içine etin sıvı bir hale gelmesini sağlayan sıvı gönderir. Ardından da tüketmeye başlar.

TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bilinen ve zararlı olduğu düşünülen bir türün ısırdığına inanan kişiler en kıs sürede sağlık kurumuna tedavi için başvurmalıdır. Bu tarz sorunlarda erken müdahale etmek hastalıkların yayılmasına ve ölümcül risklerin ortadan kalkmasına olanak sağlar. Bunun içinde vakit oldukça önemli olan bir detaydır.

18 Haz 2019 - 14:50 - Asayiş

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.139.632 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi