Solucan Gübresi verimi %70 artırıyor

Ziraat Mühendisi Metin Orman Karaman'a devrim gibi yenilik getirdi.

Solucan Gübresi verimi %70 artırıyor
Solucan Gübresi verimi %70 artırıyor
+35
Haber albümü için resme tıklayın

Ziraat Mühendisi Metin Orman Karaman'a devrim gibi yenilik getirdi.

Tarımda kimyasal gübrenin bitki, sebze ve meyvelere verdiği yan etkilerinden kurtulmak ve özlenen doğal kokulu, damağımızda tat bırakan ürünlere geri kavuşmak adına, Karamanlı Ziraat Mühendisi Metin Orman Karaman'ı ilk defa 'Solucan Gübresi' ile tanıştırıyor.

Solucan gübresi kullanımını yaygınlaştırarak daha fazla doğal ve kaliteli ürün elde etmeyi hedefleyen Metin Orman Karamandan.com'a verdiği demeçte, başlıca amaçının toprağın organik yapısının yüzdesini artırarak yıllık kimyasal gübre kullanımını minimuma indirmek olduğunu belirterek;

KARAMAN'DA ÜRETİLİYOR

''Kullandığımız doğal solucan gübresi toprağı ıslah ederek su kullanımını da minimuma düşürüyor, böylece birim alandan maksimum kaliteli ve doğal ürünler elde edebiliyoruz. Karaman'da solucan gübresi kullanımını ve üretimini artırarak bu işte makineleşmeye gitmek istiyoruz. Biz sadece bu gübreyi kullanmakla kalmayıp ithal olarak getirdiğimiz solucanların üretimini de ele almak istiyoruz. Çünkü kullandığımız solucanlar çok çabuk üreyebiliyor, böylece gübreye ayrılabilecek bütçeyide düşürmeyi istiyoruz'' dedi.

FARKI GÖRMEK İSTEYENLER GELSİN

Solucan gübresinin Karaman tarımı tarafından benimsenmesine büyük önem veren Orman, bu işte bir kooperatif bile oluşturmak istediğini dile getirdi. Ayrıca Orman, gübrenin faydası ve verimi için referans olarak kendi tarlalarını göstererek, farkı canlı olarak görmek isteyenleri davet etti. En basit örnek olarak ise bu yıl Karaman tarımını derinden etkileyen yüksek sıcaklığa bağlı mantar hastalıklarının kendi ürünlerini teğet geçmesi olduğunu söyledi.

Orman, Karaman çiftçilerini bu işe yöneltebilmek adına; ''15 Milyon solucan sayısı ile aylık 50 ton solucan gübresi sınırına ulaşarak makineleşmeyi kendimize hedef koyduk. Tarımla uğraşan hemşerilerimizi bu işe teşvik edebilmek için her türlü fedakarlığa hazırız, solucan gübresini kullanmak ve üretmek isteyenlere hem teorik bilgi hem de uygulamada elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız. Karaman'ın bir an önce solucan gübresini tanımasını istiyoruz. Sonrasında bize hak vereceklerinden eminiz'' şeklinde konuştu.

%70 ÜRÜN ARTIŞI

Solucan gübresi %100 doğal gübre olduğu için organik tarım yapanlar tarafından çok tercih edilmekte. Sadece organik tarım yapanlar tarafından değil, evinde, bahçesinde yetiştirdiği meyve sebzenin doğal aromasını tatmak isteyenlerin de tercih ettikleri bir gübre. Bazı bitkilerde %50, bazı bitkilerde ise %70"e varan üretim artışı sağlıyor. Ayrıca elde edilen meyve sebzeye mükemmel bir aroma katıyor.

İRTİBAT METİN ORMAN
TEL: 0532 236 95 30

NEDEN SOLUCAN GÜBRESİ?

-İthal olarak getirilen solucanların sindirim sisteminde bulunan solem sıvısı ilk olarak gübreye oradan da toprağa aktarıldığı zaman koruyucu bir tabaka oluşturuyor. Toprağın su tutma kapasitesini artırıyor. Bunlara bağlı olarakta ürünün hastalıklara dayanıklılığı artıyor.

-Bitkiler için aynı anda hem besin kaynağı hem de büyümeleri için teşvik olarak etkilidir; Humusu az olan toprakları iyileştirir, topraktaki faydalı mikroorganizmaları uyarır.

-Toprağın genel durumunu iyileştirir ve topraktaki organogenetik elemanlarını bitkilerin alabileceği sekle dönüştürür.

-Organik maddeleri az olan topraklar için organik azotun yüksek oranı büyük önem taşımaktadır. Özellikle uzun sure mineral gübrelemeden sonra; Gübre özün içerdiği besleyici elemanlar daha uzun süreli toprakta kalmaktadır, bu da bitkilerce daha iyi alınmalarını sağlar.

-Hızla suda çözünür ve ziraatta kullanılan tüm ilaç ve gübrelerle uyumludur; Bitkilerde sağlam kök sistemi oluşması için yardımcı olur, bitkilerin stres ve patojenlere karsı dayanıklılığını artırır ve ekolojik temiz ziraat ürünlerinin üretimi için etkili bir gübredir.

-İçeriğindeki elementler yavaş çözündüğünden bitkiye uzun süreli beslenme sağlar.

-Solucan gübresi tüm bitkiler için kullanım zamanı ve miktarı toprak yapısına, iklim faktörüne ve bitki çeşidine göre değişmekle birlikte genellikle ekim ve dikimden önce toprağa verilerek toprakla karıştırıldığında başarılı sonuçlar elde edilir.

-İçeriğindeki yüksek orandaki organik madde topraklardaki pH yüksekliği nedeniyle bitki tarafından kullanılmayan Fosfor, Potasyum, Demir, Çinko vb. bitki besin elementlerini toprakta çözünür hale getirerek bitki tarafından alımını kolaylaştırır.

05 Kas 2016 - 11:22 - Tarım

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.139.632 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi