Gevale Kalesi’nde tarihe yolculuk

Konya’da tarihi Gevale Kalesi’ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları yaklaşık bin 700 metre yükseklikte devam ediyor.

Gevale Kalesi’nde tarihe yolculuk
Gevale Kalesi’nde tarihe yolculuk
Haber albümü için resme tıklayın

Konya’da tarihi Gevale Kalesi’ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları yaklaşık bin 700 metre yükseklikte devam ediyor.

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki kısmında da çalışmaların zirvede devam ettiği belirtilerek, “Konya'nın batısında yer alan ve Selçuklu’nun yanı sıra birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olan Gevale Kalesi, yapılan çalışmalarla Konya turizmine kazandırılacak. Bu yıl Haziran ayında başlayan ve akademik kazı ekibi tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar, tepe zirvesinde kale sınırlarını içinde bulunduran alanda devam ediyor. Çalışmalar sırasında Roma döneminden başlayarak, Bizans, Selçuklu ve Karaman beyliğine ait çok sayıda mimari kalıntı ve küçük objelerden oluşan buluntular gün yüzüne çıkartıldı” denildi.

Selçuklu sultanlarının ikamet ettikleri tepede tarih gün yüzüne çıkıyor

Tarihe ışık tutacak birçok eserin çıkarıldığı kazı çalışmalarında en önemli buluntular arasında Bizans, Selçuklu ve Karamanoğlu dönemine ait sikkelerin yer aldığı belirtilerek, şu bilgiler verildi: “Selçuklu ve Karamanoğlu döneminin en güzel alçı plakaları yine bu kazıdan elde edilen önemli tarihi kalıntılardan. Ayrıca seladon olarak ifade edilen, sarayda kullanılan kapların parçalar halinde bulunması tarihi kaynaklarda ifade edilen, Selçuklu sultanlarının bu kalede ikamet ettiklerini belgeleyen önemli kanıtlar arasında yerini alıyor. Ortaçağın en önemli buluntuları arasında yer alan cam bileziklerin çok sayıda bulunması kalenin önemli bir sığınma mekanı olduğunu gösteren unsurlardan. Haziran ayında başlayan kazı çalışmaları ekim ayının sonuna kadar devam edecek.”

Selçuklu Belediyesi’nden bir turizm hamlesi daha

2012 yılında yüzey araştırması ile başlayan Gevale Kalesi arkeolojik kazı çalışmaları, 2013 ve 2014 yıllarında tapınak bölgesi, çeşitli kaya oyma mekanlar ve sarnıçların ortaya çıkarılması ile devam etti. 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren de Gevale’nin zirvesinde yoğunlaşan kazı çalışmaları 30 kişiden oluşan kazı ekibiyle bu yıl da devam ediyor. Büyük ve Küçük Gevale olmak üzere ikiz tepelerden oluşan Gevale’de kazı çalışmaları 1670 metre yüksekliğindeki Küçük Gevale’de gerçekleştiriliyor. Kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılacak çevre düzenlemesi ile Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı döneminde de kısmen kullanılmış olan ve kültür ve tarih açısından son derece önemli bir alan, Konya turizmine kazandırılmış olacak.

24 Ağu 2016 - 13:28 - Gündem

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.153.899 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi