Tüm gözler Merkez Bankası'nda! Yeni faiz indirimi geliyor

Bu yılın ilk toplantısında faizi 11,25'e düşüren Merkez Bankası'nın bu ay da indirime devam etmesi bekleniyor.

Bu yılın ilk toplantısında faizi 11,25'e düşüren Merkez Bankası'nın bu ay da indirime devam etmesi bekleniyor. İş dünyasının 100 baz puanlık indirim beklediği yarınki toplantıda ekonomistlerin beklentisi ise 50-75 baz puan arasında.

Merkez Bankası 2019’in ikinci yarısında yaptığı güçlü faiz indirimleriyle ekonominin toparlanmasına önemli bir destek verdi. 2020'nin ilk toplantısında da bunu devam ettiren Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan indirilerek yüzde 11,25 düzeyine çekmişti.

Gözler yarınki Para Politika Kurulu toplantısına çevrildi. Politika faizini yüzde 24'ten yüzde 11,25'e düşüren Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yılın ikinci toplantısında nasıl bir karar alacağı merak ediliyor. Hem iş dünyası hem de ekonomistlerin görüşü, Merkez Bankası'nın faizler indirimlerine devam edeceği yönünde.

21 EKONOMİST KATILDI

Anadolu Ajansı'nın yarınki toplantıya ilişkin beklenti anketine katılan ekonomistlerin 3'te 2'si faizlerde indirim bekliyor. 21 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan ankete göre; 7 ekonomist, politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) herhangi bir değişiklik beklemezken, 14 ekonomist 25-75 baz puanlık faiz indirimi yapılacağını tahmin ediyor. Ankete katılan ekonomistlerin politika faizine (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ilişkin beklentilerinin medyanı 50 baz puan indirim oldu. Ekonomistlerin 3'ü 75 baz puan, 9'u 50 baz puan ve 2'si de 25 baz puan indirim olacağını öngörüyor.

DOLARDA SON DURUM

Merkez Bankası'dan faiz indirimi bekleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş' de dolarda 6 lira seviyesinin üzerindeki rakamlar yine sürpriz değil. Özellikle Euro/Dolar paritesindeki sert düşüşler 1,08 bandına kadar geriledi. Bir 12 den 1,08 bandına kadar gerilemesi ister istemez doların kuvvetlenmesine, özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelere iç piyasalarında dövizin biraz daha hareketlenmesine neden oluyor. Yıl içinde Dolar/TL kurundaki yükselişlerin devam edeceğini tahmin ediyorum. Özellikle 6-15, 6-17 lira seviyeleri...

MERKEZ'DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Nedenlerine baktığımızda başta jeopolitik riskler sonra ABD başkanı Donald Trump’ın söylemleri  ya da oradaki haber akışları uluslararası piyasalarda dolar varlıklarının ABD’nin oynadığı tahvil faizlerinin dolar endekslerinin kuvvetleniyor olması. İç piyasalarda dolar/TL kurunu desteklemeye devam edebilir. Tabi ki zaman zaman kar satışları geri çekilişler olacaktır. Yetkili kurumlar sürekli yeni adımlar atıyor ve doları baskılamaya gayret ediyor. Alınan önlemlerle beraber dolar kurunda tekrar geri  çekilmeler olacaktır. Ancak 6 lira seviyesinin altındaki sarkmalarda çok sınırlı kalabilir. Çarşamba günü T.C. Merkez bankasının bir faiz toplantısı var. Her ay düzenli olarak bu toplantılar olacak çünkü piyasaların odağında olması, piyasaları yakından takip etmesi ve her ay da müdahale etmesi  gerekiyor. Dolayısıyla bu haftadaki toplantısında tekrar faiz indirimi gelebilir beklentisi kuvvetli. Sayın Cumhurbaşkanımızın sık sık ifade ettiği gibi “Faizler daha da düşecek” söylemleriyle Merkez Bankası faiz indirimine karşı politikalarını kuvvetlendirmiş oluyor. Faiz indirimi devam ettikçe merkez bankası iç piyasalarda dolar kurunun çok da 6 lira seviyesinin altında kalma ihtimalini zayıflatan bir gelişim olduğunu ifade etmek isterim.

18 Şub 2020 - 10:46 - Ekonomi

Son bir ayda karamandan.com sitesinde 1.137.288 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Karamandan.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Karamandan.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Karamandan.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Karamandan.com değil haberi geçen ajanstır.


Şehir Markaları

Karamandan.com, Karaman ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (532) 765 24 01
Reklam bilgi